Връзки за достъпност

Извънредни новини

НАП: За 189 засегнати от пробива има риск от злоупотреби


Само 189 български граждани, чиито данни са изтекли при пробива в сървъра на НАП ще бъдат персонално уведомени от институцията, става ясно от съобщение на сайта ѝ. Те ще бъдат посъветвани да сменят личните си карти.

Причината е, че в изтеклите бази данни се съдържат трите им имена, ЕГН, адрес, номер, издател и валидност на личната карта. Данъчните ще се свържат с тези хора лично по телефон или имейл. Останалите близо 4 млн. граждани няма нужда да сменят личните си карти, успокоява агенцията. За тях НАП ще публикува „практически съвети“ как да реагират на 24 юли.

Десет дни, след като се разбра, че от масивите на приходната администрация са източени данните на 4 млн. живи български граждани и на още около 1 млн. починали, все още не е пуснато обещаното приложението, през което хората трябваше да проверят дали техните имена, адреси, ЕГН, номера на лични карти са сред неправомерно източените.

Когато приложението бъде пуснато, то ще работи с ЕГН, като ще изпраща резултатите от обработката на въведен от потребителя мобилен номер. Проверката ще е еднократна - само за един човек и ще дава отговор единствено дали има незаконно разкрита информация.

Целта е да се предотврати злоупотреба с лични данни. На по-късен етап на хората може и да бъде предоставена информация за конкретния тип изтекли данни. Според НАП това ще стане, след като се свери наличната в НАП информация с тази в изтеклите файлове, за да се види дали няма дописване или манипулация.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG