Връзки за достъпност

Извънредни новини

България може да загуби свиневъдството си, предупреди еврокомисар


Витянис Андрюкайтис
Витянис Андрюкайтис

Еврокомисарят по здравеопазването и безопасността на храните Витянис Андрюкайтис предупреди, че съществува риск България да загуби свиневъдството си. Това се случва, защото страната не е направила много, за да бъде бъде спряно разпространението на африканска чума по добитъка, каза той в интервю за БНР.

"Точно такъв пик е брилянтен пример за това, че в България не е направено много, за да се избегне тази ситуация. Тъжно ми е да чуя тази новина. И докато очакваме официалните резултати от разследването, мога само да отбележа, че това се случи, защото някой е бил небрежен, не си е свършил работата както трябва и не е внимавал", заяви еврокомисарят. Той добави, че от изключително значение властите да не подминат нито една къща и да се разясни какви са необходимите мерки и последствията от тяхното неспазване.

Няколко огнища на африканска чума бяха открити в Северна България. За да бъде ограничена заразата, която достигна и до ферма с 17 000 животни, те бяха евтаназирани. Въпреки това заразата продължава да се разпространява.

В областите Русе, Плевен и Разград вече бе обявено бедствено положение, а след сряда огнищата на болестта са станали 19.

В България е пристигнал е екип на Европейската комисия, който има за цел да оцени щетите от болестта.

Пред БНТ земеделският министър Десислава Танева се съгласи с оценката на Андрюкайтис и призна, че секторът е под огромна заплаха. Тя призова служителите да действат възможно най-бързо и да спазват всички указани мерки. Танева каза още, че правилата на Европейската комисия не позволяват държавата да изплати обезщетения за животни, които са гледани в лични нужди, но обясни, че тъй като има подобни случаи с близо 100 животни държавата ще потърси начин да окаже подкрепа.

Заради ситуацията от парламентарната група на „БСП за България" поискаха да изслушат ресорния министър Танева, както и вицепремиерът Томислав Дончев.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG