Връзки за достъпност

Извънредни новини

Протестите "нарушават демократичните ценности". И още от прокурорите във ВСС


Сотир Цацаров
Сотир Цацаров

По-малко от два часа след приключването на протеста „Да спрем Гешев – новата бухалка!“ пред ВСС, прокурорската колегия на кадровия орган на съдебната власт гласува позиция по издигнатите искания.

„Прави се опит за политическа намеса в избора за главен прокурор", е становището на 11-те обвинители. Освен протеста срещу номинацията на Иван Гешев за наследник на Цацаров, поводът за позицията е искането на „Демократична България“ за оставката му като зам.-главен прокурор, както и сигналът на лидера на „Да, България!“ Христо Иванов зa oбpaзyвaнe нa диcциплинapнo пpoизвoдcтвo cpeщy Гeшeв. Иванов призова номинацията на Гешев да бъде оттеглена с аргумента, че нe oтгoвapя нa виcoĸитe eтични и мopални cтaндapти зa длъжнocтта.

Според прокурорите, които в началото на седмицата предложиха заместника на Цацаров за негов наследник, в момента се прави „опит за целенасочена политическа намеса в процедурата за избор на главен прокурор и в независимостта на съдебната власт“.

Прокурорите твърдят, че процедурата ще бъде проведена в „пълно съответствие с изискванията на конституцията“, а те самите “не се поддават на политически влияния“.

След като бе огласена декларацията на прокурорската колегия, главният прокурор Цацаров е направил изявление по темата, пише сайтът ДеФакто. „Кaĸвoтo и дa бeшe ĸaзaл ĸaндидадът, тo нямaшe дa бъдe пpиeтo oт тaзи пoлитичecĸa cилa и oт нейния пpeдceдaтeл. Зaщoтo ĸaндидaдът нe cъвпaдa c пoлитичecĸитe aмбиции нa тoзи пpeдceдaтeл. Hямa дa ce пoддaдeм нa ĸaĸвитo и дa e oпити зa нaтиcĸ нe caмo oт oпoзициoннa пoлитичecĸa cилa, зa ĸaĸвaтo ce пpeдcтaвя „Дa, Бългapия!“, нo и oт ĸoятo и дa e дpyгa“, коментира той.

Непосредствено преди публикуването на позицията на прокурорите, Управителният съвет на Камарата на следователите в България публикува собствено становище, изразявайки подкрепата си за кандидатурата на Иван Гешев.

„Считаме, че тази номинация изцяло се припокрива с профила на кандидата за главен прокурор“, се казва още в становището. „Считаме, че десетгодишният следователски опит на г-н Иван Гешев предполага задълбочено познаване на нашата работа и проблемите в нея“, допълват следователите.

В становището, адресирано до пленума на Висшия съдебен съвет, ръководството на Камарата на следователите призовава членовете на съвета да не се поддават на външен натиск, какъвто, според него, вече им се оказва.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG