Връзки за достъпност

Извънредни новини

Има трети обвиняем за атаката срещу НАП и хипотеза за други нападнати мрежи


Темида
Темида

Специализираната прокуратура е повдигнала обвинение за хакерската атака срещу НАП и на собственика на TAD Group Иван Тодоров, става ясно от съобщение на сайта на институцията.

Тодоров, както и търговският директор на същото дружество Георги Янев, са обвинени в това, че са подбудили 20-годишния компютърен специалист и служител на компанията Кристиян Бойков да извърши престъплението.

Обвинението срещу тримата е по член 108а от Наказателния кодекс, който предвижда затвор от 5 до 15 години за тероризъм. Обвинението твърди, че престъплението е извършено с цел да създаде смут и страх в населението. Делото е поверено на специализираната прокуратура.

В четвъртък прокуратурата уточни текста от Наказателния кодекс, по който е повдигнато обвинението, посочи тримата обвиняеми и уточни, че разследването срещу тях не се изчерпва само с атаката срещу НАП: „До момента са събрани доказателства за нерегламентирано копиране на информация от сървъри на застрахователна компания, фирма, предоставяща интернет услуги и други“, пише в съобщението на прокуратурата.

В интерес на разследването, на този етап имената на институциите и дружествата няма да бъдат огласявани, посочва институцията.

Кристиян Бойков беше първият задържан след хакерската атака срещу НАП, в резултат от която в интернет изтекоха данни за милиони български граждани. Той, както и Георги Янков, бяха освободени под гаранция от по 20 000 лева. Иван Тодоров е обявен за издирване, чакар че още преди дни беше съобщено, че той е заминал за Канада, за да участва в отдавна планирано работно събитие.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG