Връзки за достъпност

Извънредни новини

Доган и Ковачки получават общо 52 млн. лв. Отново за студен резерв


Почетният председател на ДПС Ахмед Доган
Почетният председател на ДПС Ахмед Доган

Централите на Ахмед Доган и Христо Ковачки отново ще получат пари от държавата без да работят, тъй като са класирани на челните места във всички търгове на Електроенергийния системен оператор (ЕСО) за предоставяне на т.нар. студен резерв, съобщи "Капитал".

Централата на Доган ТЕЦ „Варна“ ще получи 26,5 млн. лева, а ТЕЦ „Бобов дол“, ТЕЦ „Марица 3“ и „Топлофикация Русе“, собственост на Ковачки, ще получат общо 25,4 млн. лева срещу мощности, които не работят, но да стоят в готовност и при необходимост да бъдат активирани.

Държавната ТЕЦ „Марица изток 2“, която през 2018 г. не получи средства, а в момента е в тежка финансова криза, се е включила с минимална мощност в търга, срещу което ще получи 1,76 млн. лева. Причината, поради която от държавната централа получават толкова малко, е по-високата цена, с която са включени в търга. "Капитал" коментира, че този факт е трудно обясним, тъй като като към момента „Марица изток 2“ работи с едва 25 % от капацитета си и може да предложи най-конкурентна оферта, тъй като не й се налагат допълнителни разходи за поддържане на персонал и палене на блоковете.

Последното дружество, което е успяло да спечели в търговете, е „Биовет“ на братята Кирил и Георги Домусчиеви. То е предложило най-ниска цена, но заради малката мощност, с която разполага, ще получи около 1,5 млн. лева.

През 2017 г. централите на Ковачки не успяха да активират студения си резерв и тогава се наложи да бъде ограничен износът на електрическа енергия, за да бъдат гарантирани доставките за вътрешният пазар. Преди дни организация „За земята“ осъди ЕСО, за да получи данни по Закона за достъп до обществена информаци затова каква глоба е наложена на тези дружества заради неизпълнението на договора им.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG