Връзки за достъпност

Извънредни новини

Парламентът отхвърли ветото на президента за сделката за F-16


Народното събрание отхвърли президентското вето върху договора за изтребителите Ф-16. След два часа дебати, парламентът отхвърли възраженията на президента по ратификацията на договора, съобщи БНР.

"За" ратификацията бяха 91 депутати от ГЕРБ, 11 от "Обединени патриоти", 24 от ДПС, двама независими. "Против" гласуваха общо 73-ма народни представители, от които 61 от БСП, шестима от "Воля", шестима от "Обединени патриоти". Въздържаха се трима народни представители от ОП.

Четирите договора за покупката на новите изтребители и необходимите за тях боеприпаси бяха ратифицирани от парламента на първо и второто четене на 19 юли. Покупката на новите самолети раздели Обединените патриоти и така ВМРО заедно с ГЕРБ и ДПС подкрепи сделката, докато НФСБ и "Атака" плюс "Воля" се обявиха против държавата да прави този разход сега.

Президентът Румен Радев наложи вето върху Закона за ратифицирането на договорите. В мотивите си държавният глава посочва изключително острата липса на консенсус по темата и острите спорове в Народното събрание. Президентът уточни и рязкото покачване на бюджетния дефицит в резултат на сделката, както и това, че законът е приет "по бързата писта".

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG