Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Няма причина за паника". Според НАП няма заплаха за хората, чиито лични данни са изтекли


Пресконференцията на НАП в петък
Пресконференцията на НАП в петък

Няма „нито пряка, нито непосредствена заплаха“ за имуществото на гражданите, както и за техните задлъжнения, след хакерската атака срещу Националната агенция по приходите (НАП). Това заявиха представители на институцията в петък.

"Няма причина за паника, няма причина за необмислени действия", каза говорителят на НАП Росен Бъчваров. По думите му няма необходимост близо 4 млн. българии, чиито лични данни изтекоха при атаката, да сменят личните си документи. Той каза, че към момента за 189 души съществува най-висок риск от опити за злоупотреба, тъй като са изтекли комбинации от данни – ЕГН, номер на лична карта и др.,но дори те няма нуджда да сменят документите си.

Не е възможно и да бъдат изтеглени неправомерно кредити, уверяви Николай Цанков от Асоциацията за отговорно небанково кредитиране, цитиран от бТВ.

На днешната пресконференция отново не се появи изпълнителният директор на НАП Галя Димитрова, която продължава да е в отпуск, но Бъчваров съобщи, че тя ще бъде на работа в понеделник.

В следващите няколко седмици приложението за проверка за изтекли данни, което от агенцията пуснаха в четвъртък, ще започне да дава информация и за вида на самите данни. Към момента около половин милион души са проверили дали данните им са изтекли. Очаква се НАП да разкрие телефонна линия за живеещите в чужбина българи, които нямат номер към български мобилен оператор.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG