Връзки за достъпност

Извънредни новини

Крис Захариев, който се губи нарочно


Крис Захариев
Крис Захариев

Много пътувания започват с план, ясна посока или карта. Крис Захариев обаче избира по-различен подход. Тръгва да обикаля страната и възможността да се изгуби не само не го плаши, но донякъде е негова цел.

“Беше последното ми лято като тийнейджър и реших да прекарам времето в пътуване с двама от моите приятели по затънтени кътчета в родината”, разказва Крис Захариев пред Свободна Европа. Така се ражда идеята да опише преживявания си и да разкаже за хората, които е срещнал по пътя. Книгата носи заглавието “Да се изгубиш нарочно” и може да бъде открита в книжарниците от идния понеделник. В същия ден в 19 часа, в лятното кино на НДК Крис ще покаже и филма си със същото заглавие. Както при пътуванията му, и тук не всичко следва стриктен план. Филмът е бил готов преди пътеписа.

“Повече от месец пътувахме без спирка. Обиколихме България и изминахме общо разстоянието оттук до Кения - 5684 километра”. По време на пътуването Крис и неговите спътници са имали няколко правила: да не използват GPS и да не спят в хотели. Палатката им влязла в употреба, а понякога нощували при „добри хора“.

Крис разказва, че за такова пътуване почти не са необходими пари, защото “хората ти дават чушки, краставици, домати, картофи, грозде”. Случайните срещи са направили приключението още по-запомнящо се.

“Имахме очаквания, но всеки ден те бяха надминавани. Срещнахме се случайно с много хора. Пътуването без план само по себе си е приключение. Много често се губехме”, казва Крис. Книгата му е “експериментално издание, нещо като личен дневник - снимки, портрети на хората, истории, които не бяха влезли във филма”.

Авторът е открил черти на българския характер, които “или сме забравили, или сме подценили”.

“Опознах повече и себе си. Да пътуваш навсякъде по света вече е сравнително лесно, но пътуването из България ни помогна да открием, че българите са гостоприемни и това не е мит. Готови са да ти помогнат, независимо дали те познават, или не”.

Според Крис книгата му ще бъде успешна, ако породи любопитство у читателя. “Приключението е навсякъде, красотата на живота е навсякъде около нас и трябва да излезем от комфортната си зона”.

Крис Захариев в роден на 10 март 1998 г. В София. Завършил е професионалната гимназия “Проф. Николай Райнов. В момента учи режисура в НАТФИЗ.

  • 16x9 Image

    Ивайло Везенков

    Ивайло Везенков е журналист в Свободна Европа от 2019 до 2021 година. Завършил е Българска филология в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Първите си стъпки като журналист прави в радиото. Работил е в бТВ и Би Ай Ти. През 2016 и 2017 г. е стипендиант на Fulbright в Аризонския държавен университет. Специализирал е в CNN.

XS
SM
MD
LG