Връзки за достъпност

Извънредни новини

ПИБ и Инвестбанк отново са с капиталов недостиг при стрес теста


При стрес теста през 2016 г. от Европейската централна банка отново установиха капиталов недостиг в двете банки
При стрес теста през 2016 г. от Европейската централна банка отново установиха капиталов недостиг в двете банки

Капиталов недостиг за Първа инвестиционна банка (ПИБ) и Инвестбанк е показал стрес тестът извършен от Европейската централна банка (ЕЦБ). При предишната проверка през 2016 г. бяха установени проблеми в същите 2 банки.

Проверката, която включва общо 6 шест финасови институции, бе част от процедурата по съставяне на цялостна оценка на финансовия сектор в България, която ще послужи за кандидатурата на страната за прием във валутния механизъм ERM II.

От резултатите, публикувани в петък, става ясно, че капиталовият недостиг на ПИБ при негативен сценарий е 263 млн. евро и 136 млн. евро при базов икономически сценарий. При Инвестбанк недостигът при негативен сценарий е 52 млн. евро и 14 млн. евро при базовия.

В останалите 4 банки, които попадат под обхвата на проверката – ДСК, ОББ, Уникредит Булбанк и ЦКБ не са открити проблеми, които да наложат набирането на допълнителен капитал.

В прессъобщение от ПИБ коментират, че към 30 юни са осигурили 130 млн. евро допълнителен капиталов буфер и в скоро време ще добавят и останалите 136 млн. От Инвестбанк заявяват, че резултатите им са се подобрили в сравениние с тези от 2016 г. и коментират, че утежненият сценарий, заложен в стрестеста, е хипотетичен и малко вероятен.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG