Връзки за достъпност

Извънредни новини

Кристалина Георгиева е сред европейските кандидати за шеф на МВФ


Кристалина Георгиева в момента е главен изпълнителен директор на Световната банка
Кристалина Георгиева в момента е главен изпълнителен директор на Световната банка

Кристалина Георгиева е една от 5те обсъждани кандидатури от правителствата на държавите в ЕС за нов ръководител на Международния валутен фонд (МВФ), съобщи френски източник, цитиран от Ройтерс.

Освен Георгиева останалите обсъждани имена са тези на бившия председател на Еврогрупата от Холания Йерун Дейселблум, испанският министър на икономиката Надя Калвиньо Сантамария, португалеца Мариу Сентену, който е настоящият председател на Еврогрупата, както и настоящият гуверньор на финландската централна банка Оли Рен.

БТА съобщава, че кандидатура на 65-годишната Георгиева е вероятно да получи подкрепата на източноевропейските държави, но за да може тя да бъде избрана ще е необходима промяна в правилата на МВФ, които изискват кандидатите за поста управляващ директор да са на по-малка от 65 години.

В прецеса, който е ръководен от Франция, държавите от ЕС остават разделени, тъй като тези от северната част на континента предпочитат Дейселблум или Рен, а южните страни застават зад Сенету и Калвиньо Сантамария.

В петък от МВФ обявиха, че 29 юли ще бъде дадено начало на процедурата за избор на наследник на Кристин Лагард, която подаде оставка, за да стане председател на Европейската централна банка. От фонда допълват, че процедурата трябва да завърши до 4 октомври 2019 г.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG