Връзки за достъпност

Извънредни новини

Върховният съд на САЩ разреши на Тръмп да използва средства на Пентагона за стената на границата


Построяването на стената по границата с Мексико бе едно от основните му предизборни обещания на Доналд Тръмп
Построяването на стената по границата с Мексико бе едно от основните му предизборни обещания на Доналд Тръмп

Върховният съд на САЩ излезе с решение, с което вдигна забраната за използване на средства, предвидени за Пентагона, за изграждане на стената на границата с Мексико, съобщиха световните агенции. Съдът, в който мнозинство от петима на четирима имат консерваторите, двама от които бяха назначени от Тръмп, дава възможност на Белия дом да пренасочи парите и да започне работа по 4 възложени договора.

В кратко комюнике Върховният съд обяви, че решението е взето с 5 срещу 4 гласа, а основният мотив за него е бил, че правителството е успяло да покаже, че групите, които са оспорили първоначалното решение, не са имали правното основание да започнат делото.

Забраната, която бе наложена от федерален съдия от Калифорния, не позволяваше на Тръмп да използва близо 2.5 млрд. долара от фондовете на Пентагона, за да подмени граничните съоръжения в щатите Аризона, Калифорния и Ню Мексико. Конгресът също не бе дал разрешение за пренасочването на средствата.

През февруари Тръмп обяви извънредно положение по южната граница в опит да изолира Конгреса, за да финансира проекта си за стената, което бе обявено за надхвърляне на правомощията му от страна на демократите.

Минути след обявяването на решението държавният глава написа в Туитър : „Еха! Голяма победа за стената“.

Построяването на стена по границата с Мексико бе едно от основните му предизборни обещания, въпреки че по време на кампанията настоящият президент твърдеше, че средствата ще дойдат изцяло от Мексико.

От Белия дом се опитват да пренасочат общо 6.7 млрд. долара от парите на Пентагона за строеж на стената, а 2.5 млрд., за които сега получава разрешение, са част от тях.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG