Връзки за достъпност

Извънредни новини

Секс скандалът "Епстийн". Заплашена ли е администрацията на Тръмп?


Доналд Тръмп и министърът на труда Александър Акоста
Доналд Тръмп и министърът на труда Александър Акоста

В началото на юли милиардерът Джефри Епстийн бе арестуван по обвинения в трафик на непълнолетни момичета с цел сексуална експлоатация.

Колкото и шокиращо да звучи, това всъщност не е чак толкова голяма изненада, тъй като преди малко повече от десетилетие срещу Епстийн беше водено дело за това, че той е правил секс с малолетни момичета, някои от които избягали от дома си или сираци. Тогава той беше обвинен и в серия изнасилвания и заплащане за сексуални услуги отново на малолетни.

Присъдата

В резултат от водените дела, Епстийн беше осъден да прекара 18 месеца в затвора и да се регистрира като извършител на сексуално престъпление - съмнително малко наказание на фона на обвиненията. Епстийн получава присъдата след като сключва сделка с прокуратурата и признава само това, че е плащал за сексуални услуги от непълнолетни.

В крайна сметка Епстийн прекарва едва 13 месеца зад решетките като дори получава привилегии за освобождаване за работа по 12 часа на ден 6 дни в седмицата. Всеки ден личен шофьор го чака пред затвора, за да го закара - вероятно - до офиса му.

Днес, след поредното изключително тежко обвинение и очакваното дело, погледите на редица медии и обществени организации са насочени към това как е възможно Епстийн да се е измъкнал веднъж, след което да е продължил с незаконните си дейности.

Дейността на Епстийн като инвестиционен банкер и финансов консултант му помагат да се запознае с редица богати и влиятелни американци. Част от хората, с които се знае, че е поддържал приятелски отношения са президентите Доналд Тръмп и Бил Клинтън, собственикът на "Виктория Сикрет" Лесли Уекснър и принц Андрю, дукът на Йорк.

В интервю за списание „Ню Йорк“ през 2002 г. Тръмп го нарича „страхотен човек“, когото познава от 15 г.

„Много е забавно да си около него. Говори се, че харесва красиви жени колкото мен, а много от тях са доста млади“, казва още Тръмп в интервюто.

Големият проблем, пред който е изправена администрацията на Белия дом обаче не е свързана само с думите на Тръмп, чийто представители отрекоха настоящият президент да е имал социални отношения с Епстийн.

Големият проблем е настоящият министър на труда в кабинета на Тръмп – Александър Акоста, който в позицията си на главен прокурор на Флорида е водил делото срещу Епстийн.

Разследването

В серия от разследвания от миналата година журналистка от „Маями Херолд“ разкри до каква степен Акоста е свързан с Епстийн и какви са били действията му в посока по-лека присъда за милиардера.

Оказва се, че в хода на съдебните процедури Акоста се е срещал сам с един от адвокатите на Епстийн, с когото в миналото са били колеги в една и съща адвокатска кантора, и е преговарял директно с него. В следващите седмици от офиса на Акоста дават необичайно ниво на привилегии на защитниците на Епстийн в процеса на договаряне на извънсъдебната сделка.

От офиса на Акоста правят и всичко възможно делото да получи малък обществен отзвук. В кореспондеция с един от адвокатите на Епстийн, служител от екипа на Акоста съобщава, че обвинението може да бъде повдигнато в едно от областните съдилища в Маями, което може значително да намали достъпа на пресата.

Така след няколко месеца на преговори от офиса на Акоста отказват да разследват федералните обвинения за сексуално посегателство над малолетни, което може да донесе на Епстийн десетилетия в затвора. Вместо това милиардерът прекарва зад решетките 13 месеца, а 6 дни в седмицата излиза за 12 часа, за да посещава офиса си.

  • 16x9 Image

    Николай Лавчиев

    Николай Лавчиев е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Учил е социология, журналистика и спортен мениджмънт. Интересува се от международна политика, енергетика и промените в съвременните общества.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG