Връзки за достъпност

Извънредни новини

Почина политологът Алекс Алексиев, бивш директор на българската редакция на Радио Свободна Европа


Алекс Алексиев
Алекс Алексиев

Тази нощ е починал политологът, експерт по сигурността и бивш директор на българската емисия на Радио Свободна Европа Алекс Алексиев.

Той е син на известния български писател, карикатурист и издател Райко Алексиев, убит от комунистическия режим в първите дни след 9 септември 1944 г. Внук е на дългогодишния активист на ВМРО от Солун Никола Алексиев.

През 1965 г. емигрира в САЩ, където след време се превръща във водещ анализатор по въпроси, свързани с СССР и страните от комунистическия лагер. Работил е като сътрудник към института „Хъдсън“, към организацията за анализи в сферата на международната сигурност RAND Corporation.

В края на 80-те той е директор на българската емисия на Радио Свободна Европа.

През 1991 г. става съветник по външната политика на първия некомунистически министър-председател Филип Димитров.

С последните години Алекс Алексиев беше част от Центъра за балкански и черноморски изследвания, отговорен редактор на „Bulgaria Analytica“ и редовен анализатор на политическите събития в България и света.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG