Връзки за достъпност

Извънредни новини

Италия отказа да пусне 130 мигранти на брега, държи ги блокирани на кораб


130-те души са спасени, когато гумените им лодки започнали да потъват в морето край Либия
130-те души са спасени, когато гумените им лодки започнали да потъват в морето край Либия

Италианските власти отказаха да разрешат на 130 мигранти, спасени в Средиземно море, да слязат на брега, след като кораб на бреговата охрана ги докара в Сицилия.

Министърът на транспорта Данило Тонинели заяви в неделя, че те няма да бъдат пуснати на брега докато Брюксел не реши в кои европейски държави ще бъдат настанени.

От миналото лято Европейската комисия посредничи между страните членки, поставени под най-силен миграционен натиск, и държавите във вътрешността на ЕС за преразпределението на спасени в морето мигранти. Заради блокирането на новото законодателство за миграцията и убежището в момента ЕС няма законов механизъм как да се случва това.

Миналата седмица Франция организира среща на европейските министри на външните и вътрешните работи в Париж, след като Германия предложи система за солидарно преразпределение, но Италия я бойкотира. Вътрешният министър Матео Салвини заяви, че Рим няма да позволи Брюксел да му диктува как да постъпва с пристигащите на бреговете на Италия мигранти.

Само седем европейски държави - Франция, Германия, Финландия, Люксембург, Португалия, Литва и Хърватия, решиха да продължат по новия модел за преразпределение, а други седем подкрепят идеята принципно, но засега няма да участват в нея на практика.

130-те мигранти бяха спасени в четвъртък вечер в морето, след като гумените им лодки започнали да потъват. Те били прибрани на борда на кораба “Грегорети” в същия ден, в който 110 други мигранти се удавиха край бреговете на Либия в най-тежкия подобен инцидент от началото на годината.

Корабът със спасените мигранти е закотвен в сицилианското пристанище Аугуста от нощта срещу неделя. Шестима от тях бяха отведени за оказване на медицинска помощ на остров Лампедуза, а бременна жена и семейството ѝ получиха позволение да напуснат кораба, съобщи “Дойче веле”.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG