Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Честито, назначен сте!" Заместникът на Гешев е новият шеф на спецпрокуратурата


Димитър Франтишек Петров
Димитър Франтишек Петров

"11 гласували, 11 "за". Честито, назначен сте!"

С тези думи главният прокурор Сотир Цацаров се обърна в понеделник към временния ръководител на специализираната прокуратура Димитър Франтишек Петров, който единодушно бе избран от Прокурорската колегия на ВСС за титуляр на този пост.

Той пое тази длъжност още в края на октомври миналата година след оставката на Даниела Начева. Тя оглави спецпрокуратурата, след като предишният ѝ ръководител Иван Гешев бе издигнат до заместник на главния прокурор Сотир Цацаров, а през миналата седмица – и до кандидат за негов наследник.

Фаворитът на Гешев

Димитър Франтишек Петров беше номиниран за поста след оставката на Начева именно от Гешев. На 31 октомври 2018 г. Прокурорската колегия на ВСС единодушно го подкрепи, също както го направи и в понеделник.

​И при двете гласувания никой от 11-имата ѝ членове не видя притеснителни данни в поведението на обвинителя в и извън прокуратурата. А такива не липсват.

Няколко месеца преди да поеме временно ръководството на спецпрокуратурата, срещу Петров бе подаден сигнал от баща на ученик, който твърдеше, че прокурорът е посегнал физически на детето. Инцидентът е станал пред лавката в училището, където учат децата на Петров.

"Доколкото разбрах, той го е ударил по лицето. Шамаросал го е и го е хванал за гушата. Ходихме на психиатър. С травма е детето от случката... Моят син не е бит никога. Не възпитавам децата си с бой. Най-малко ще позволя някой си да го "възпитава" по този начин", коментира тогава бащата, цитиран от сайта "Биволъ".

Инцидентът така и не бе разследван и не доведе до публично известни последствия за прокурора. Нещо повече – непосредствено преди избора му за временен ръководител на спецпрокуратурата, главният прокурор Сотир Цацаров изцяло отрече такъв случай въобще да е съществувал.

Оневинен от Цацаров

"Няма никакви основания да се приеме, че Димитър Петров няма качествата временно да ръководи тази прокуратура. Публикации в определени медии, касаещи негови деяния, които други медии са съобщили, не отговарят на истината. Те са подчинени на цели, може би свързани с процесуалното поведение на собствениците на тези медии. Това е истинската причина за възникналата кампания срещу Димитър Петров. Това е обяснимо в момента, в който действат прокурорите от специализираната прокуратура", обяви главният прокурор на 31 октомври миналата година.

Иначе от кадровото досие на Димитър Франтишек Петров става ясно, че срещу него са подавани и други сигнали. През 2013 г. срещу него е образувано и прекратено дисциплинарно производство заради липса на данни за нарушения. През 2017 г. му е наложена „забележка“ от градския прокурор, която впоследствие е отменена от ВСС. На следващата година Петров е порицан с „обръщане на внимание“ отново от градския прокурор Емилия Русинова.

През 2017 и 2018 г, той е обект на две прокурорски преписки, които завършват по един и същ начин – отказ за образуване на досъдебно производство заради липса на данни за извършено престъпление.

Тези случаи обаче не бяха дискутирани от членовете на Прокурорската колегия на ВСС в понеделник, които се ограничиха само до позитивни изказвания и кратки организационни въпроси.

Ключови дела и откази

Като прокурор, Димитър Франтишек Петров е известен с работата си по някои емблематични дела. Както и с отказите си да образува разследвания срещу емблематични фигури като участниците в скандалните записи от „Яневагейт“ и депутата от ДПС Делян Пеевски, например.

Той бе част от антикорупционното звено в Софийската градска прокуратура и лично наблюдаваше знакови процеси като тези срещу бившия премиер Сергей Станишев и експредседателя на Софийския градски съд Владимира Янева и бившия шеф на "Вътрешна сигурност" в МВР Тодор Костадинов.

Той наблюдаваше и едно от делата срещу лидера на "Атака" Волен Сидеров и заместника му Десислав Чуколов след поредицата им от нахлувания в НАТФИЗ и близък до академията магазин през есента на 2015 г.

Освен това прокурор Петров постанови отказ да образува разследване за набеждаване срещу Делян Пеевски, след като прокуратурата се отказа да разследва сигнала му за готвено убийство. Същият обвинител прекрати и досъдебното производство по "Яневагейт". Мотивите му за тези актове не бяха обявени публично.

Новият шеф на спецпрокуратурата присъстваше лично на ареста на Десислава Иванчева и Биляна Петрова заедно с тогавашния си ръководител Иван Гешев. Водеше и неотдавнашната акция в офиси на „Алфа Финанс Холдинг“, свързана със създателя на „Капитал“ и „Дневник“ Иво Прокопиев.

Димитър Франтишек Петров завършва право в НБУ, след което през 2004 г. става следовател в Силистра. През 2006 г. е назначен за прокурор в Софийската районна прокуратура, а от 2011 до 2018 г. е командирован в градската. Именно в този период прави впечатление на ръководните фактори в държавното обвинение, които през последната година го лансираха за шеф на специализираната прокуратура.

  • 16x9 Image

    Борис Митов

    Борис Митов е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Има над 15 години опит като съдебно-криминален репортер. Следил е работата на службите за сигурност и съдебната система в различни медии, сред които БТА, "Сега" и "Медиапул".

XS
SM
MD
LG