Връзки за достъпност

Извънредни новини

Правителството затяга контрола около свинефермите и кланиците


Клането на домашни прасета ще става само в присъствието на ветеринар
Клането на домашни прасета ще става само в присъствието на ветеринар

Властите ще засилят контрола върху движението на хора и животни около индустриалните свинекомплекси в опит да спрат разпространяването на заразата от Африканска чума по свинете.

След заседание на Централния епизоотичен съвет към правителството в понеделник министърът за земеделието, горите и безопасността на храните Десислава Танева съобщи, че около свинекомплексите ще бъде въведена 20-километрова санитарна зона, а клането на животни в цялата страна ще става само в присъствието на ветеринар.

В санитерните зони около 65-те свинекомплекса в страната, както тези в засегната от болестта северна част от страната, така и в Южна България, ще бъдат принудително умъртвени домашните прасета, които не се отглеждат при стандартните нива на биотична сигурност. Мярката се въвежда, след като в събота домашно прасе умря в ромската махала на Видин и пробата му за африканска чума е положителна. Така Видин се присъедини към области Русе, Добрич, Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Варна, Бургас , които вече са засегнати от болестта.

Всички 110 регистрирани в страната кланици ще извършват дейността си в присъствие на ветеринар, а когато не работят, те ще бъдат охранявани от военна полиция, съобщи още Танева. Така ще се предотврати коленето на домашни прасета в тях, които не са проверени за наличие на вируса. 67 от кланиците имат лиценз за клане на свине.

Вицепремиерът Томислав Дончев призова гражданите да съдействат на властите, след като зам.-министърът на земеделието Янко Иванов призна в неделя пред БНР, че мерките не се подкрепят от населението.

"Нито една мярка, дори да е базирана на целия ресурс на държавата, няма как да е ефективна, ако няма подкрепа от хората", каза Томислав Дончев. Той добави, че има проблеми със съдействието от страна на гражданите и кметовете на населени места. Дончев отбеляза, че най-ефективната превантивна мярка за прасетата, които се отглеждат в заден двор, е заколването им и термичната им обработка.

"Съхраняването във фризера може само да замрази проблема. Даже може да го замрази с месеци", предупреди вицепремиерът. По думите му всички експерти твърдят, че единствената мярка е термичната обработка на месото.

До момента са регистрирани 22 огнища на заразена домашна свиня, 20 са случаите на заразена дива свиня, посочи Десислава Танева. Край русенското село Голямо Враново трябва да започне евтаназия в свинефермата с над 25 хил. прасета. Собствениците отказват да умъртвяват животни, преди да се направят повторни изследвания за заболяването. Общо в русенско, където се намират трите засегнати свинеферми, трябва да бъдат унищожени около 90 хиляди животни.

Засегнатите от африканската чума райони в България. Източник: Пресцентър БАБХ
Засегнатите от африканската чума райони в България. Източник: Пресцентър БАБХ

Заради чумата по свинете в 4 области в страната беше обявено бедствено положение. Това са Русе, Добрич, Плевен и Разград.

В петък правителството обяви 3-километрови санитарни зони и 10-километрови предпазни зони около 22-те огнища и обяви, че започва редовни претърсвания на горите за заболели диви прасета. Информационната кампания за болестта и неотложните мерки ще бъде засилена, обеща министър Танева.

Свиневъдството е основен отрасъл в българското земеделие с отглеждани промишлено около 600 000 животни. По данни министерството на земеделието годишният търговски оборот на отрасъла възлиза на около 250 млн. лв. (2018 г.)

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG