Връзки за достъпност

Извънредни новини

Иван Гешев остана единственият кандидат за главен прокурор


Иван Гешев
Иван Гешев

Заместникът на настоящия главен прокурор Сотир Цацаров – Иван Гешев, остана единственият номининиран за негов наследник. В началото на заседанието на Пленума на ВСС в понеделник, което е последното, на което можеше да бъде издигнат и друг кандидат, правосъдният министър Данаил Кирилов обяви, че няма да се възползва от това свое правомощие.

След като миналата седмица Гешев бе подкрепен за поста от всички 11-има членове на Прокурорската колегия на съвета, очевидно номинацията му остава без алтернатива.

Очертаващото се състезание с един кон провокира и обществено недоволство. Извънпарламентарната коалиция „Демократична България“ организира протест пред ВСС миналия четвъртък с искане за оттегляне на кандидатурата на Гешев. Прокурорската колегия на ВСС обаче отказа да изпълни искането. В понеделник предстои друга масова демонстрация, организирана от гражданската инициатива „Правосъдие за всеки“.

Междувременно гражданското сдружение БОЕЦ внесе в правосъдното министерство предложение за нов главен прокурор да бъде номиниран столичният следовател Бойко Атанасов. Той бе подкрепен с над 5000 подписа. Министър Данаил Кирилов обаче отказа да го издигне официално за кандидат.

Данаил Кирилов не искал да "противопоставя колегите"

„Очаквах гражданското общество да достигне до широка подкрепа на една обща кандидатура. Това не се случи“, заяви Кирилов в началото на заседанието на Пленума на съвета в понеделник, след което допълни, че Атанасов не отговарял на законовите изисквания за заемана на поста.

Правосъдният министър посочи и друга причина да не предложи следователя за наследник на Цацаров: той можел да получи най-много 14 от гласовете на членовете на ВСС, тъй като 11-имата от Прокурорската колегия вече са подкрепили Гешев.

„Това би означавало да не се стигне до избор, до резултат, да се създаде предпоставка да се противопоставят колегиите, което е абсолютно нежелателно и не трябва да се допуска“, обобщи Кирилов с уточнението, че „министърът на правосъдието следва да бъде обединител, да търси консенсусни решения във всеки един дебат. По тази причина и днес заявявам пред вас, че смятам това решение за неиздигане за правилно и обосновано – по принцип, исторически и в конкретния случай“.

В същото време Иван Гешев за пореден път демонстрира увереността си да участва като единствен кандидат в процедурата: „Бях подкрепен от цялата професионална общност – това е едно огромно доверие, което съм длъжен да оправдая. Аз не съм човек, който ще избяга нито от отговорност, нито от доверие. Нито бягам от битки, нито от това да изразявам личното си мнение. Не ме е страх какви ще са последствията, важно е да казваш истината“.

Гешев се сравни с Борис Велчев

Той, заяви, че не вижда никакъв проблем в обстоятелството, че няма конкурент в надпреварата, тъй като по същия начин бе избран предшественикът на Цацаров – Борис Велчев.

„Само ще ви върна към една друга процедура, когато 17 човека номинираха един друг бъдещ главен прокурор, който беше сам и такива реакции нямаше. Той беше един успешен главен прокурор, поне за мен. Говоря за г-н Велчев. Така че нямам време да коментирам, а имам много работа. Ще коментирам на есен, когато наближи“, добави Гешев пред журналисти в понеделник.

Изслушването му пред Пленума на ВСС ще се проведе на 24 октомври, след което съдебните кадровици ще проведат явно гласуване. Предвид общата му номинация от Прокурорската колегия, Гешев вече има сигурни 11 гласа. Ако към тях се присъединят шестимата членове на Съдийската колегия, излъчени от парламента, той ще събере минимално необходимите му 17 гласа, за да оглави държавното обвинение през следващите 7 години. Мандатът на Сотир Цацаров изтича в началото на януари догодина.

  • 16x9 Image

    Борис Митов

    Борис Митов е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Има над 15 години опит като съдебно-криминален репортер. Следил е работата на службите за сигурност и съдебната система в различни медии, сред които БТА, "Сега" и "Медиапул".

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG