Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Пазим си гърбовете". Николай Ваклинов и баскетболът от инвалидна количка


Капитанът на българския национален отбор по баскетбол в инвалидни колички Николай Ваклинов
Капитанът на българския национален отбор по баскетбол в инвалидни колички Николай Ваклинов

Той обича спорта от ученик и не спира да го обича, когато губи подвижността на краката си. Днес Николай Ваклинов е състезател на гръцкия клуб "Панатинайкос", а освен това е капитан на българския национален отбор по баскетбол в инвалидни колички, чието участие в европейското първенство в този спорт започва във вторник.

Николай се занимава с баскетбол от близо осем години. „Влязох в залата през есента на 2011 г. И оттогава не съм излизал“, каза спортистът в телефонно интервю за Свободна Европа.

Преди да пострада, Николай не е и чувал за спорта баскетбол с инвалидни колички. Научава за това от свой приятел, с когото ходи на рехабилитация. „Той известно време ме караше да отида в София да тренирам, все това повтаряше“, разказа през смях Николай.

Преди това той е тренирал волейбол. Още от ученик е бил част от отбора на "Славия" и е учил в спортното училище на клуба, където е тренирал в продължение на 10 години.

След като завършва гимназия, сменя няколко работни места, които нямат общо със спорта. На едно от тях претърпява злополука, която му отнема подвижността на краката: ​„По време на работа една машина падна върху мен и счупи няколко прешлена на гръбнака ми“, разказа той за инцидента от 2008 г.

Въпреки трудностите Николай Ваклинов успява да се върне към спорта. Нещо повече – става част от националния отбор, който самият той определя като свое семейство.

„В следващите дни ще разберем колко сме добри, но мога да гарантирам, че сме най-сплотеният отбор. Няма значение дали някой е нов в отбора или е част от него от много време, нещата стават с лекота. Всеки прави необходимото другият до него да се почувства добре. Винаги си пазим гърбовете. За всички тези момчета това е много важно. Чувството е невероятно“, разказа той.

Националният отбор получава подкрепа както от федерацията по баскетбол, така и от спонсори, треньори и близките на спортистите, допълни Николай Ваклинов.

Седмици преди европейското първенство отборът получава модерни колички, а условията в залата за тренировки се подобряват. Треньорът на отбора Владимир Искров организира лагер за деца в Габрово, в който националите също са участвали.

„Момчетата са доволни, спокойни са, доколкото могат, предвид факта, че предстои участие в такова важно състезание“, каза капитанът в навечерието на първия мач на отбора на европейското първенство, който ще се проведе във вторник от 18 ч. в зала „Триадица“.

XS
SM
MD
LG