Връзки за достъпност

Извънредни новини

Собственикът на "ТАД груп" също е обвинен за хакерската атака в НАП


Собственикът на фирмата за киберсигурност „ТАД груп“ Иван Тодоров, заподозрян като подбудител на хакерската атака срещу НАП, бе задържан на летище София във вторник и по-късно обвинен, съобщи специализираната прокуратура.

Преди него обвинения за изтичането на милиони лични данни от системата на данъчните бяха обвинени служителите му Кристиян Бойков и Георги Янков. Тодоров бе обявен за международно издирване, тъй като се оказа, че е на отдавна планирано посещение в Канада.

Бойко и Янков вече бяха обвинени в кибер тероризъм и освободени от ареста под гаранции от по 20 000 лева. Иван Тодоров обаче беше задържан с прокурорско постановление за 72 часа, което предполага спецпрокуратурата да поиска постоянния му арест от спецсъда.

„Възмутително е задържането за 72 часа и твърдението, че е необходимо налагането на най-тежката мярка на човек, който е оказал пълно съдействие, който е уведомил, че заминава по служба и кога ще се върне и, че днес ще се яви. В този случай да се твърди, че има опасност от укриване, е злоупотреба със закона и с правомощия“, коментира по този повод адвокатът му Ина Лулчева.

Завръщането му в страната бе планирано за понеделник вечерта, но се оказа, че полетът му е закъснял и затова се е прибрал във вторник сутринта с полет от Истанбул.

Преди седмица заместник-главният прокурор и единствен кандидат за следващ ръководител на държавното обвинение Иван Гешев обяви, че подчинените му работят по версия, че Кристиян Бойков е бил „оръдие и маша“ при пробива на НАП, а фирмата, в която работи заедно с Георги Янков, се е занимавала с кибер рекет. Другата информация от разследването бе, че той търсил в базата на НАП данни за премиера Бойко Борисов, главния прокурор Сотир Цацаров и депутата от ДПС Делян Пеевски.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG