Връзки за достъпност

Извънредни новини

Сделката за F-16 мина без второ вето от Румен Радев


Румен Радев
Румен Радев

Президентът Румен Радев не наложи вето върху актуализацията на бюджета, която осигурява средства за закупуването наза осем изтребители F-16 от САЩ. То щеше да е второ, след като парламентът вече преодоля едно, наложено върху самата сделка.

Във вторник договорът за изтребителите и актуализацията на бюджета, която се налага заради покупката им, бяха публикувани в Държавен вестник. Следващата стъпка е правителството да преведе цялата сума по сделката. Набавянето на средствата ще стаане с нов дълг и увеличаване на бюджетния дефицит до 2% от БВП.

Предстои България да подготви авиобазата "Граф Игнатиево" за изискванията на F-16. Според източници от МО, цитирани от Mediapool, ремонтът ще струва по-малко от 100 млн. лева, но точната сметка ще стане ясна едва, след като завършат обществените поръчки.

Първите самолети се очакват чак през 2023, а последните в началото на 2024 г. Дотогава България ще продължи да разчита за охраната на въздушното си пространство на старите съветски машини МиГ 20, чиято поддръжка се осигурява от Русия. По план България трябва да закупи още 8 изтребители F-16, но не се знае кога.

През последните месеци президентът Румен Радев, който доскоро командваше военната авиация, се превърна в основният критик на избора на американските самолети. Той се обяви срещу високата цена на машините, липсата на цялостния пакет въоръжение и оборудване, като и процедурата по-която правителството ги избра.

Първоначално проектът бе с таван от 1.8 млрд. лева с ДДС, но парламентът го "отмени" и сега сделката става факт при 2.2 млрд. лева без ДДС. Впоследствие Радев обяви на няколко пъти, че не критикува качествата на изтребителя F-16, a процедурата и договореното от кабинета.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG