Връзки за достъпност

Извънредни новини

Надя Кожухарова, която помага на жертвите на трафик да се върнат у дома


Надя Кожухарова
Надя Кожухарова

„Трафикът на хора не приключва като проблем за жертвите в момента, в който те бъдат спасени, извадени от ситуацията. След това животът им изобщо не е лесен.“ Това каза Надя Кожухарова, която ежедневно се среща и разговаря с жертви на трафик на хора.

По професия тя е психолог, но от две десетилетия работи и като координатор на програми за превенция и подпомагане на жертви на трафик на хора към фондация „Анимус“ и международната асоциация „Ла Страда“. С нея разговаряме в международния ден за борба с трафика на хора.

„Цялата система на подпомагане на жертвите започна да се изгражда около подкрепата за жертвите на трафик с цел сексуална експлоатация. Това е разбираемо, защото това е едно нечовешко и жестоко престъпление“, каза Надя Кожухарова в телефонно интервю пред Свободна Европа.

Самата тя започва активната си работа за борба с трафика на хора, когато фондация „Анимус“ става член на „Ла Страда“, която обединява европейски неправителствени организации, занимаващи се с директна помощ за жертвите трафик и с превенция и застъпничество на техните интереси.

Първият голям успех е, че по този начин в България безопасно се прибират жени, които са станали жертви на трафик с цел сексуална експлоатация в чужбина. „Започнахме да създаваме различни програми за тях, за да можем да подпомогнем тяхната реинтеграция в България“, обясни Надя.

„Ние обаче си дадохме сметка, че нашето общество е много засегнато и от трафика с цел трудова експлоатация, защото от България има огромна трудова миграция към чужбина. Трафикът винаги върви успоредно с миграционните потоци. Много българи стават жертви на измама и на експлоатация в чужбина в сфери като земеделие, строителство, грижа за възрастни хора. Известни са случаи на просия, продажба на бебета“, припомни тя.

Това е и причината наскоро фондацията да проведе социален експеримент. „Създадохме напълно фалшива обява от абсолютно фалшива фирма – датска фирма набира работници за събиране на зелен хайвер. Конструирахме я така, че да включи всички елементи, които говорят за измама“, разказа Надя Кожухарова. В рамките на пет дни обаче отзовалите се са повече от 150. И то не само хора с ниско образование, които търсят нискоквалифицирана работа. „Това ни накара да си направим тъжния извод, че в България очевидно трудно се живее и много хора са на ръба и са склонни да пренебрегнат рисковете и да станатжертви на измама.“

Поледният случай, по който Надя Кожухарова работи, е резултат от подобна измама. „Става дума за един български мъж, който беше идентифициан в Италия благодарение на местна организация. Той беше насочен към нас, за да се върне в България. В момента организираме съвместно с Националната комисия за борба с трафика на хора неговото безопасно завръщане. Вече му е купен билет, свързали сме се с неговите роднини.“

Надя става част от екипа на фондация „Анимус“ скоро след създаването ѝ през 1994 г. Тя е била сред активните участници в работата около създаването на законодателство за трафика на хора, както и на Националния механизъм за подпомагане на жертви на трафик, благодарение на който в момента усилията на всички институции, които са ангажирани с работата за жертвите, могат да бъдат координирани.

Фондацията разработва и проект за за осигуряване на правна помощ за жертвите на травик, в камките на който адвокати са обучени как да работят с жертвите на това престъпление. Специалистите на организацията работят и по международни проекти, целят да гарантират, че когато български граждани са идентифицирани като жертви на трафик в друга страна, да има ясен механизъм как те достигат по безопасен начин в България и как българските и чуждестранните служби да си сътрудничат за разкриване на престъплението.

„Когато работим директно с пострадалите, ние разбираме кое в системата не работи, кои са техните потребности. [...] За нас във фокуса са жертвите на трафик – техните интереси, тяхното добруване са най-важни. Всеки проект започва и завършва с това.“

Надя Кожухарова е родена в София и е учила в Националното средно училище по култура в Горна Баня. След това е завършила психология в СУ „Св. Климент Охридски“. Омъжена е и има две деца.

XS
SM
MD
LG