Връзки за достъпност

Извънредни новини

Като стъклена вата. Навални описва симптомите на "контактен дерматит"


Алексей Навални по време на прегледа му в болница
Алексей Навални по време на прегледа му в болница

„Случвало ли ви се е като дете да пипнете с ръце стъклена вата и след това дълго време противно да те боде лицето или други части от тялото, до които си се докоснал? Ето така се чувствам – все едно че са натрили главата ми със стъклена вата. Не мога да заспя, само се въртя в леглото.”

Така руският опозиционен лидер Алексей Навални описва в официалния си сайт симптомите, които изпитва, откакто за последно бе задържан от местните власти. Той бе хоспитализиран за кратко, но след като му бе поставена диагноза остра алергична реакция и контактен дерматит, отново бе върнат в ареста.

Навални бе задържан за пореден път от руската полиция покрай масовите протести в Москва срещу недопускането на опозиционни кандидати до участие в местните избори на есен. Заради съмненията, че е бил отровен, адвокатът му безуспешно се противопостави на връщането му в ареста.

Никога преди не е имал алергии

Впоследствие бе разпространена и позиция на Навални по случая, според която той никога не е страдал от алергии – „нито от храна, нито от напитки, от нищо друго“.

„Мога да се заровя в купа сено през май и да ям лимони, поръсени с всякакви ядки. При това знам добре какво е алергия, защото жена ми е чувствителна към полени и ранната пролет е най-ненавижданото от нея време от годината. Съответно търсили сме признаци за алергии у децата, много съм изчел на тази тема”, заявява опозиционният лидер, цитиран от „Дневник“.

По думите на Навални той се намира в същата килия, в която е прекарал 10 дни преди две седмици. Добавя и че всичко, което ползва в ареста – от чаршафи до сапун и паста за зъби, са предварително приготвени в „чантата за затвора“.

Той разказва, че почувствал първите симптоми в събота по обед, когато съкилийниците му забелязали зачервяване на шията му. По-късно усетил парене по челото и около очите. През нощта започнали бодежи по лицето, ушите и шията, а на сутринта вече имал отоци.

„От ударните дози супрастин и преднизалон отокът започна да спада и по обед започнах да приличам на човек, който непрекъснато е пил 2 месеца.”

Навални настоява да бъдат прегледани записите от охранителните камери в ареста, за да се види кой е влизал в килията му. Уточнява и, че медицинската тайна за състоянието му е споделена с Интерфакс без негово съгласие.

"Толкова ли са тъпи?"

Следват поредица от въпроси за това „толкова ли са тъпи“ руските управляващи, че да тровят последователно граждански активисти като Владимир Кара Мурза и Пьотр Верзилов, да поверят отравянето на двойния агент Сергей Скрипал на „такива некадърници, че да им се смее целият свят“, както и да подхвърлят наркотици на журналиста Иван Голунов.

„Засега уверено мога да твърдя едно – на власт в Русия се намират реално доста тъпи и глупави шемети. Струва ви се, че в действията им трябва да се търси някакъв таен смисъл и зрънце рационалност. А в действителност те са просто тъпи, злобни и алчни за пари”, обобщава Алексей Навални.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG