Връзки за достъпност

Извънредни новини

Радиоактивният облак над Европа през 2017 г. вероятно е тръгнал от Русия


Архивна снимка от техническа операция в "Маяк"
Архивна снимка от техническа операция в "Маяк"

Американски и европейски учени публикуваха заключение на свое изследване, че радиоактивният облак, който се носеше над Европа през 2017 г., най-вероятно е с произход от Русия. Предположението е за руски ядрен обект, свързан с авария по времето на СССР.

През октомври 2017 г. беше засечен ръст на съдържанието на радиоактивни изотопи в атмосферата. Учените тогава не можаха да определят произхода на замърсяването.

Тогава данните за посоката на вятъра, комбинирани с други доказателства, насочиха съмненията към Русия. Москва обаче отхвърли обвиненията, че носи отговорност за разпространението на изотопа Рутений-106. Отчетената концентрация не застрашаваше човешкия живот, но бе засечена от измервателните станции.

Калифорнийският технологичен институт публикува на 26 юли данни за свое изследване, извършено от 50 учени. Тяхното заключение е, че произходът на този "значителен, но недеклариран ядрен инцидент" е централа в Уралския регион.

Според учените, изотопът Рутений не е бил откриван в атмосферата от аварията в Чернобил през 1996 г. насам. Данните показват, че заплаха за населението на Европа не е имало, но е възможно за живеещите в близост до мястото на изтичане това да не е точно така.

"Ядреният комплекс "Маяк" в южен Урал е най-вероятният кандиат за причинител", пишат учените.

Засега няма реакция от Русия на публикацията. Държавната компания "Росатом" не е отговорила на запитване от Радио Свободна Европа.

Преди години "Маяк" бе основно съоръжение за преработка на ядрено гориво в Съветския съюз. През 1957 г. един от резервоарите експлоадира, което води до разпространение на радиоактивен отпадък в атмосферата. Тогава съветските власти покриват инцидента, но над 10 хиляди души са незабавно евакуирани. Някои изследвания твърдят, че стотици са умрели от рак, причинен от инцидента.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG