Връзки за достъпност

Извънредни новини

Всички домашни прасета да бъдат заколени, призова шефът на БАБХ


Собствениците на домашни прасета в страната да ги заколят дори и да ги отглеждат в области, в които няма потвърдени случаи на африканска чума. Това призова директорът на Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) Дамян Илиев във вторник.

Той препоръча след това месото да бъде сварено, а не замразено сурово, тъй като вирусът на африканската чума може да оцелее близо година, ако не премине през термична обработка на висока температура.

Илиев отказа да коментира кой е отговорен за закъснелите мерки за справяне с кризисната ситуация. Положението с африканската чума по свинета остава критично в почти цяла Северна България.

„Лесно е, ако намерим един виновник и да приключим проблема с чумата, но това не е така“, заяви шефът на БАБХ с аргумента, че „в околната среда има стабилен резервоар на вируса и контактът между околната среда и домашни свине и след това индустриални ферми е толкова силен и много рядко преодолим, че затова стигнахме до това положение“.

Илиев посочи като пример северната ни съседка Румъния, където 75% от прасетата се гледат в задни дворове: „Там също хората, както и при нас, си пускат прасетата по улиците, бунищата, където идват диви прасета и този контакт води задължително до предаване на заразата“.

Според последните официални данни Добрич е четвъртата област, след Русе, Плевен и Разград, в която е обявено бедствено положение. Над 950 домашни прасета в Добрич трябва да бъдат убити от собствениците им до 5 август. В противен случай са заплашени от глоби между 150 и 1000 лв., обяви областният управител Крисимир Кирилов.

В свинеферми в тази област се отглеждат общо 120 000 животни, като най-голямата от тях в страната, а и на Балканите, се намира в село Козлодуйци. Там се отглеждат около 86 000 прасета, обясни Румен Караманов, управител на фермата и председател на Управителния съвет на Асоциацията на свиневъдите у нас.

„В периметър от 3 км елиминирахме животните от заден двор. Дадохме на хората по 250 лв. независимо дали са регистрирани или не“, заяви той, цитиран от „Медиапул".

По думите му загубите се оценяват на около 3 млрд. лв. Той посочи, че в свинекомплексите се отглеждат около 1.5 милиона свине, а не 600 000 както съобщиха неотдавна от БАБХ. За Караманов единствената правилна мярка е обявяването на извънредно положение.

Според данните на БАБХ към момента огнищата на болестта при домашните прасета са 22, след откритата в понеделник зараза във видинския квартал „Нови път“. Засегнатите свинекомплекси към момента са 3. Всички те са в област Русе, където бедственото положение беше удължено до 21 август със заповед на областния управител Галин Григоров.

Продължава умъртяването на животни в свинефермите в Николово (17 000 прасета), Бръшлен (40 000) и Голямо Враново (30 000). Очаква се до сряда бъдат заровени всички убити прасета от Николово.

Засега са отрицателни всичките 280 проби, взети от четвъртия свинекомплекс в областта – в село Юделник, където се отглеждат 17 200 прасета, уверяват от Областната агенция по безопасност на храните, съобщи БНТ.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG