Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Кръв по ръцете". Протести и оставки в Румъния след убийството на момиче


Хиляди протестиращи почетоха паметта на Александра и Луиза
Хиляди протестиращи почетоха паметта на Александра и Луиза

Сутринта в четвъртък младо момиче се обажда за трети път в рамките на час на спешния телефон 112 в Румъния. То твърди, че е отвлечено и изнасилено от непознат шофьор, докато се е опитвало да се прибере на автостоп в родния си град Каракал.

19 часа по-късно полицията открива две тела на мястото, където момичето е твърдяло, че се намира. Смята се, че едното е на 15-годишната Александра, която се е обадила на 112 сутринта на същия ден. Другото вероятно е на 18-годишната Луиза, изчезнала през април. Самоличността им предстои да се потвърди чрез ДНК анализ, защото двете тела са обгорени до неузнаваемост.

След като информацията за престъплението става публична, стотици хора се събират на протест в град Каракал, разгневени от бездействието на органите на реда, които в продължение на 19 часа не успяват да стигнат до къщата, в която е затворено момичето. После протестите се разпространяват – хиляди демонстранти скандираха „Корупцията убива“ пред сградата на правителството в Букурещ.

„Кръвта им е по вашите ръце“

Властите обясняват забавената си реакция с трудности да открият къде точно се намира момичето, което е говорило с оператор на спешния телефон в продължение на 20 минути. Родителите на 15-годишната Александра обаче смятат, че полицията просто не е повярвала на дъщеря им и е допуснала, че може би става дума за шега. Освен това дежурният прокурор дълго време не е разрешавал провеждане на полицейска операция.

Хиляди протестиращи застанаха до семействата на жертвите в събота. Те оставиха цветя и запалени свещи на площада на Победата в Букурещ. След това се насочиха към сградата на министерството на вътрешните работи. „Кръвта им е по вашите ръце“ и „Корупцията убива“ скандираха демонстрантите.

Вътрешният министър Николае Мога подаде оставка във вторник, само шест дни след като положи клетва на поста. Преди това уволни директора на националната полиция Йоан Буда и шефа на местната полиция в окръг Олт.

В понеделник заподозреният за убийствата – 65-годишният Джордже Динка – се призна за виновен. „Клиентът ми заяви, че двете тийнейджърки са дошли с него доброволно, но и в двата случая е избухнал конфликт между него и тях и той ги е ударил по главите, което е причинило смъртта им“, каза адвокатът на Динка Александру Богдан.

„Едно момиче, което можеше да бъде спасено, загина“, коментира случая главният прокурор на Румъния Богдан Лику. Той обеща да бъдат установени причините за забавянето на реакцията и отговорните да понесат наказание.

Реформата, която може да спаси виновните от наказание

Ако в сила влязат спорните промени в Наказателния кодекс на Румъния, които предизвикаха мащабни протести в северната ни съседка при приемането си, отговорните за смъртта на Александра и Луиза обаче могат и да се разминат с тежките наказания, твърдят близките на жертвите, протестиращите и авторитетни юристи.

Поправките включват намаляване на наказанията за някои престъпления, частично декриминализиране на подкупите и злоупотребите със служебно положение, забрана властите да информират гражданите за хода на наказателни разследвания, както и декриминализиране на случаите на небрежност в служебната дейност.

Тоест, според промените длъжностните лица, отговорни за забавянето на спасителната операция, няма да понесат наказателна отговорност. Ако бъде признат за виновен за убийствата на момичетата, 65-годишният Динка няма да може да бъде осъден на доживотен затвор, защото промените в Наказателния кодекс забраняват хора на над 60-годишна възраст да получават доживотни присъди. Освен това той ще може след излежаване на една трета от наказанието да поиска съкращаването му с 20% заради лоши битови условия.

Жестокото престъпление съвпадна с решение на румънския Конституционен съд, произнесено в понеделник, според което някои от поправките в Наказателния кодекс (НК) противоречат на Конституцията. Управляващата коалиция ще бъде принудена да преразгледа закона за изменение на НК, но не е длъжна да отмени всички приети промени, а само противоконституционните.

„Отслабеното върховенство на закона не само облагодетелства хора, обвинени в корупция. То отнема на разследващите и съда правните инструменти, необходими им, за да вършат работата си. Това застрашава живота и здравето на всички румънски граждани“, се казва в позиция на професионалната асоциация на съдиите в Румъния.

Междувременно премиерът Виорика Дънчила призова за референдум за по-тежки наказания за престъпления като убийство, изнасилване и педофилия. Това обаче само раздразни гражданите, които видяха в призива осъществяване на политическите амбиции на Дънчила - очаква се тя да се кандидатира за държавен глава на Румъния, съобщиха румънски медии.

XS
SM
MD
LG