Връзки за достъпност

Извънредни новини

Цената на свинското продължава да се повишава заради африканската чума


Ветеринари провеждат превантивна дезинфекция във ферма за прасета в Китай
Ветеринари провеждат превантивна дезинфекция във ферма за прасета в Китай

Повишаването на цената на свинското месо у нас, предизвикано от разпространението на африканска чума по свинете в целия свят, ще продължи, прогнозира Румен Андреев, изпълнителен директор на едно от най-големите предприятия за производство и преработване на свинско месо у нас.

„Цената на свинското месо на българския пазар се е покачила между 25 и 30% за по-малко от месец, а до есента може да скочи с още 15%”, каза той пред БНТ и изтъкна, че такава тенденция има и на световните пазари, не само в България.

„Неизбежно е поскъпването, свързано със събития, които се случват в цял свят, а не само в България. Китай като страна, която е най-голям консуматор на свинско месо, унищожи половината от поголовието си [от прасета]- те започват да внасят много месо от Европа, което ще повлияе върху цените“, каза Андреев. Той допълни, че ако не се вземат бързи и адекватни мерки, страната ни ще загуби един цял отрасъл.

Пред Нова телевизия директорът на Центъра по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев каза, че вирусът не е опасен за хората. Той обаче предупреди, че са известни случаи, при които болестотворни микроорганизми мутират в рамките на няколко години и стават опасни за хората.

„На 5-6 години един вирус мутира и става опасен за хората. Най-опасните инфекции тръгват от животните. Всяка година има опасност да мутира някой вирус и да тръгне по хората. Като лекар искам да предупредя, че всяка държава трябва да има готовност за много опасна инфекция. На път сме да станем част от страните, които нямат никаква здравна готовност”, допълни Кантарджиев.

Междувременно стана ясно, че африканската чума продължава да се разпространява. Появиха се съмнения за болни животни за пръв път на юг от Стара планина. Става дума за две диви прасета, убити край Асеновград, за които частна лаборатория е открила, че са заразени с вируса. Очаква се да излезе резултат от втората проба, която да потвърди или отхвърли съмненията.

Освен това болестта е проникнала в още две промишлени свинеферми – в Русенско и в Силистренско.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG