Връзки за достъпност

Извънредни новини

Шефът на КПКОНПИ Пламен Георгиев подаде оставка


Пламен Георгиев
Пламен Георгиев

Председателят на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) Пламен Георгиев е подал оставка, съобщи от трибуната на парламента председателят на Народното събрание Цвета Караянчева. Тя беше прета от депутатите в последния ден преди лятната ваканция на парламента.

Досега Пламен Геооргиев беше в отпуск, защото срещу него тече данъчна проверка, разпоредена от прокуратурата. Резултати още не са обявени, а от Националната агенция по приходите (НАП) досега не са коментирали темата.

„Сам взех решението. Не съм говорил с Бойко Борисов. Станах жертва на медийна истерия, която се отрази много тежко и на семейството ми. Имах и заплахи за живота“, коментира Георгиев. Той допълни, че е бил подложен на „жесток натиск от олигарсите“, на които антикорупционната комисия блокирала имущество и сметки.

Той обясни още, че ще се върне на работното си място като прокурор, какъвто беше преди да бъде избран за председател на КОНПИ. „Дано следващият председател на Комисията да е готов да продължи това, което аз започнах и да е готов да удържи на един изкуствено създаден натиск срещу него“, пожела Георгиев.

Георгиев излезе в отпуск минути след като премиерът Бойко Борисов обяви, че хората по високите етажи на властта, чиито имоти се проверяват, трябва или да подадат оставки, или да излязат в отпуск.

Причината бяха медийни публикации за придобити недвижими имоти от трима души, сред които и Пламен Георгиев. Според в. "Капитал" Пламен Георгиев не е разполагал с доказани средства, за да купи апартамента си на три нива, намиращ се срещу сградата на външно министерство в София.

По документи Георгиев се е сдобил с апартамента за 150 хил. евро, а преди това той е бил обявен за продажба на близо двойно по-висока цена - 265 хил. евро, за което свидетелства оферта от сайт за недвижими имоти.

Пламен Георгиев обясни, че не е вписал терасата си в имотната си сделка, защото по думите му тя е „обща част“. Оказа се обаче, че тя е вписана в документите му за кредит, а в последствие и от община „Слатина“ обясниха, че терасата е негова собственост. Впоследствие постройките върху нея (една от които - сауна) се оказаха незаконни и беше издадено предписание за премахването им, но Георгиев оспори решението.

Не е ясно колко още ще тече проверката на НАП по казуса „Георгиев“. Преди седмици финансовият министър Владислав Горанов се дистанцира от работата на подчинените си данъчни инспектори по този въпрос с обяснението, че няма правомощия да им въздейства. През пролетта пък самият Горанов бе проверяван за конфликт на интереси от комисията на Пламен Георгиев заради скъпия апартамент, в който живее. Нарушения за финансовия министър не бяха открити.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG