Връзки за достъпност

Извънредни новини

Ръководители на ИТ отдела в НАП бяха уволнени заради теча. Без директорката


Галя Димитрова
Галя Димитрова

Директорите на „Информационна сигурност“ и ИТ звеното в НАП са уволнени заради пробива в системата на агенцията. Това съобщи финансовият министър Владислав Горанов, цитиран от БТА.

Той обясни, че не вижда причина да бъде поискана оставката на директорката на НАП Галя Димитрова. Той я определи като успешен ръководител и каза, че не е чул досега шефът на ЦРУ да напусне след „Уикилийкс“.

„Не мисля, че един успешен ръководител на приходната администрация, която заедно с Агенция „Митници“, успя да увеличи с 50 на сто данъчните приходи за последните няколко години, заслужава това, дори за толкова сериозно деяние, което пак повтарям, ни превръща в жертви, а не в извършители на престъпление“, каза Горанов.

Самата Димитрова, която преди дни обяви, че решението да не прекъсне отпуската си заради теча в НАП е било „тежко, но добре премислено“, се извини на засегнатите от хакерската атака.

„НАП е обектът на престъпление, но засегнати от това криминално престъпление са всички български граждани, чийто лично данни бяха противозаконно публично публикувани“, каза тя, цитирана от БТА. „Признавам, че не сме били достатъчно внимателни.“

Тя оправда приходната администрация с желанието „да се предоставят все повече услуги на гражданите“, заради което „е бил подценен балансът между достъпност и сигурност“.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG