Връзки за достъпност

Извънредни новини

Тя е дясна ръка на Навални. Любов Собол в очакване на руските избори


Любов Собол
Любов Собол

Тя е адвокат на нападнали от Кремъл медии и политици, завежда видеоканала на Навални и иска да стане общински съветник в Москва. Тоест, отговаря на поне три условия, за да бъде преследвана от руските власти: има политическа амбиция, радва се на професионално доверие и е част от група, която печели подръжници.

В неделя я арестуваха, защото беше участвала в многохилядния протест в Москва, а в сряда тя подписа едно заявление, с което настоява властите да разрешат нов протест. По всичко изглежда, че Любов Собол няма намерение да напуска терена на политическото, независимо от цената.

Местните избори в Русия са насрочени за 8 септември и Собол смята да се пребори за правото си да участва в тях – нещо, което засега й е отказано. Оттам и протестите, арестът и искането за разрешение на нови протести.

Извън Русия й обърнаха внимание през 2011 година, когато руската версия на списание „Форбс“ я постави на седмо място в рейтинга на основните герои на годината, които хората не познават в лице. Вярно, тогава не я познаваха, пък и тя беше само на 23. 2011 е годината на дипломирането й.

Любов Собол, по баща Феденьова, е родена на 13 септември 1987 г. в малко населено място на 15 километра от Москва. Там завършва обикновена гимназия със сребърен медал. После учи в юридическия факултет и паралелно с това работи. Жени се два пъти, но запазва фамилията на първия си мъж. Има дъщеря от втория брак.

Веднага след дипломирането си постъпва на работа във Фонда за борба с корупцията – неправителствена организация, създадена от руския опозиционер Алексей Навални. Дълго време я смятат просто за негов помощник, а и впечатлението се затвърждава през 2016, когато тя става главен продуцент на видео канала на Навални и водещ на една от продукциите му. Но явно от „Форбс“ са видели по-началеч от това определение още в самото начало. Днес Любов Собол гледа делата на политици, журналисти и медии, затваряни или преследвани от властите.

Раздробената руска опозиция няма единна преценка за нея, някои я обвиняват точно в това, което тя смята за едно от най-важните решения в живота си: кандидатирането за избираеми длъжности. Твърди се, че тя не отчита интереса на и без това немощната руска опозиция и е готова да се кандидатира включително и там, където нейни конкуренти биха били съмишленици. Че разцепва демократическия вот, че изземва електорат не от този, от когото би следвало – това звучи често по неин (и не само по неин) адрес.

През 2014 г. тя се кандидатира за първи път за общински съветник, но не успява да събере нужните подписи, за да разчита на регистрация.

През 2019 г. тя събира доста над необходимите 4 500 подписа, но властите отказват да я регистрират. Пред медиите, които я интервюират, тя обяснява причината така: опозицията може и да няма сили да се изправи срещу Путин в цялата страна, но столицата е съвсем различно нещо – тук опозицията има реален шанс. Как да я спрат, освен ако просто не я допуснат до избори?

На 14 юли тази година Любов Собол участва в първите протести, насочени срещу отказа да се регистрират кандидати на опозицията. Тя беше арестувана за кратко, но в събота историята се повтори – след участието й в протест, тя стана една от близо 1400-те задържани. А днес отново подписа писмо с искане за нов протест. Няма спиране.

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

XS
SM
MD
LG