Връзки за достъпност

Извънредни новини

Съдът: Небостъргачът "Златен век" може да се строи


Небостъргачът на "Артекс" в строеж
Небостъргачът на "Артекс" в строеж

Строителството на небостъргача “Златен век” в столичния квартал “Лозенец” може да продължи. А заповедта, с която ДНСК спря дейностите по него е отменена. Това става ясно от решение на Административен съд – София, което не е окончателно и може да се обжалва пред ВАС.

Според решението е приключен и най-спорният въпрос около проекта - валидността на разрешението за строеж на сградата и дали то се ползва от направени по предложение на ГЕРБ поправки в Закона за устройство на територията (ЗУТ). Според решението за "Златен век", макар и заварен случай, се прилага това изменение на закона. Така строежът има валидни документи до 2028 г. По този начин магистратите признават, че поправка “Артекс”, на практика, има.

ДНСК има 14 дни, за да обжалва отмяната на собствената си заповед, тъй като то не е окончателно.

Според съда в документа за спиране на "Златен век", в противоречие на закона, се обвързва възстановяването на строителството с произнасяне от страна на главния архитект на София Здравко Здравков за валидността на разрешението за строеж на сградата.

Така изисканото становище по същността си представлява изразяване на мнение по тълкуването и прилагането на ЗУТ, изразено във формата на удостоверение или друг документ. Същото обаче няма и не може да има обвързващо правно действие, нито по отношение на възложителя на строежа, нито по отношение на органите на строителния контрол", смятат магистратите.

В решението е записано, че строителният контрол има пропуски при издаването на заповедта за спиране на небостъргача. Освен това тричленият състав на АССГ смята, че според посочените в документа на ДНСК нарушения строежът на небостъргача би следвало да е замразен, а не спрян изцяло.

В решението се казва още, че началникът на ДНСК е "компетентен да се произнесе дали е налице незаконен строеж по смисъла на чл. 224, ал. 1, т. 1 от ЗУТ, като е недопустимо да "прехвърля" това си правомощие на издателя на разрешението за строеж, който дори не участва в процедурата".

Поправката “Артекс” стана известна през пролетта на тази година след разследване на Свободна Европа. Тогава стана ясно, че вече бившият заместник-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов е придобил апартамент на цена близо четири пъти под пазарната от фирма „Артекс“ след като ръководената от него парламентарна група на ГЕРБ е гласувала законови поправки, които разрешават на фирмата да построи небостъргача „Златен век“ в квартал “Лозенец”.

"Решението на съда показва нашата правота [да искаме] ДНСК да се произнесат по валидноста, докато те продължаваха до последно да прехвърлят отговорноста върху други", каза в писмено интервю за Свободна Европа Мариан Башур от Инициативния комитет в "Лозенец".


  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG