Връзки за достъпност

Извънредни новини

Историци трябва да решат спорните въпроси между България и Македония до октомври


Премиерите на Македония и България Зоран Заев и Бойко Борисов
Премиерите на Македония и България Зоран Заев и Бойко Борисов

Комисия от български и мекедонски историци трябва до октомври месец да изчисти спортните исторически и образователни въпроси между двете страни. Това решение взеха в четвъртък премирите на България и Северна Македония Бойко Борисов и Зоран Заев, предаде БНР.

„Надявам се историците не само да не попречат, а да положат огромни усилия и да намерят правилното изразяване на историята, която да ни обединява", заяви Борисов, който е на еднодневно посещение в западната ни съседка.

Причина за поставения срок е предстоящото председателство на Берлинския процес, което ще бъде поето съвемстно от България и Северна Македония от 1 януари 2020 г. Инициативата има за цел подобряването на свързаността и сътрудничеството.

Основният исторически спор остава около оценката за Гоце Делчев.

Преди две години България и Северна Македония подписаха Договор за приятелство, добросъседство и сътрудничество, като сред основните му цели бе посочена успешната подготовка на бившата югославкска република за членство в НАТО и ЕС.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG