Връзки за достъпност

Извънредни новини

Прокуратурата поиска от френските власти Атанас Чобанов от "Биволъ" да бъде разпитан


Атанас Чобанов
Атанас Чобанов

Специализираната прокуратура издаде Европейска заповед за разследване на територията на Франция по казуса "ТАД Груп" и изтичането на данни от НАП. Целта е в рамките на разследването да бъде разпитан главният редактор на „Биволъ“ Атанас Чобанов, стана ясно от съобщение на прокуратурата.

Европейската заповед е необходима, тъй като постоянният адрес на Чобанов е във Франция. Това означава, че той може да бъде разпитан в кабинета на френски прокурор при предварително изпратени въпроси от България. Възможно е и командироване на български прокурор за снемане на свидетелски показания.

Пред Свободна Европа Атанас Чобанов изрази загриженост заради сървърите на “Биволъ”, които се намират във Франция. Затова чрез “Репортери без граници” от медията са се свързали с провайдъра си, за да алармират, че не бива да дават достъп до сървърите без да има решение на съда.

Към този момент специализираната прокуратура разполага с трима обвиняеми за тероризъм - собственикът на “ТАД Груп” Иван Тодоров, служителят Кристиян Бойков и търговският директор Георги Янков.

“Не познавам Бойков, не познавам “ТАД груп, не съм комуникирал с тях”, каза Чобанов. ”Говорил съм с анонимен хакер, който предупреди, че Комисията за защита на личните данни е пробита. След като разговарях с него и получих доказателсва, предупредих КЗЛД за теча, а те го запушиха. Вследствие - получихме благодарствено писмо.”

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG