Връзки за достъпност

Извънредни новини

Саудитска Арабия разреши на жените да пътуват сами


Жените в Саудитска Арабия получиха правото да шофират през 2018 г.
Жените в Саудитска Арабия получиха правото да шофират през 2018 г.

Жените в Саудитска Арабия вече могат да пътуват сами, без да е необходимо да получат разрешение от мъж настойник, съобщи Би Би Си. Това става след специален декрет, според който жените, навършили 21 години могат да подадат заявка за паспорт без да им е необходимо позволение.

Решението е историческо за арабската държава, тъй като с него жените получават равни права спрямо мъжете по отношение на правото на пътуване извън страната. Досега всяка жена трябваше да има разрешение от мъж настойник – съпруг, баща или друг роднина, за да може да пътува в чужбина.

Декретът дава и по-големи възможности за жените на пазара на труда. Според законодателството всички граждани на Саудитска Арабия получават право да работят, като се забранява дискриминацията на базата на пол, физически увреждания или възраст.

Това е поредната стъпка към опитите за либерализация на страната, предприети от престолонаследника принц Мохамед бин Салман. През юни миналата година жените в арабската държава получиха правото да шофират. През 2016 г. той обяви план за трансформация на икономиката до 2030 г., в който като цел бе поставено достигането на 30% дял на жените от общия пазар на труда в страната.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG