Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Обичат да се снимат на минералната вода". Най-интересните места за туристи в София


В ранния следобед в София за кратко се излива проливен дъжд, но дори това не пречи на туристите, дошли от различни краища на света, да се съберат пред Съдебната палата, за да се включат в безплатната обиколка на столицата. Там ги чака Десислава Станкова от “Free Sofia tour”, която им дава кратки инструкции какво да очакват в следващите два часа. Групата от около 15 души се насочва към първата спирка - църквата “Света Неделя”.

През последните години столицата се радва на повече гости, а една от основните причини е навлизането на нискотарифните авиокомпании, които осигуряват евтини билети до София от много европейски градове.

“Наистина имаме наблюдения за някаква промяна откакто тези компании започнаха да летят до и от София. Те доведоха много хора, които иначе не биха дошли”, казва Десислава Станкова. Според нея евтиният билет ги привлича, “дори да нямат особен интерес и очаквания към мястото”.

Десислава Станкова, Free Sofia Tour
Десислава Станкова, Free Sofia Tour

Пред църквата Десислава им разказва и за атентата, извършен от дейци на БКП. После им задава въпроси. По пътя и те питат. Повечето от тях са тук за първи - като Матю от Южна Африка, който е дошъл, за да види родното място на годеницата си или Барбара и Антонио от Испания, които са на гости при братовчед си. Десислава разказва, че се случва някои от туристите да не знаят почти нищо за мястото, на което са попаднали. “Питали са ни дали жените в България имат право да гласуват”.

Туристи правят снимки пред Народния театър "Иван Вазов"
Туристи правят снимки пред Народния театър "Иван Вазов"

“Вода гази - жаден ходи”

Докато разговаряме за любимите места за селфи в София, освен катедралния храм “Св. Александър Невски” и Народния театър “Иван Вазов, без които едно посещение в София не може да мине, Десислава споменава чешмите с минералната вода до банята, която всъщност не е баня.

“Обичат да се снимат на минералната вода”, казва тя и допълва, че често я питат защо в София няма обществени бани. “Особено за хората, които идват от Будапеща, този въпрос е много интересен. Ние им казваме, че имаме минерални извори, даваме им да опитат водата, а те се чудят защо не могат да отидат на баня”.

Строежът на сградата на Централната баня започва през 1889 г. от австрийският архитект Емил фон Фьорстер, който печели обявения тогава международен конкурс за минерална баня с хотел. След Втората световна война голямата баня е реставрирана и обявена за паметник на културата от местно значение. Поради амортизация през 1986 г. сградата е затворена за посетители и напълно изоставена след 1989 г. В средата на 90-те години на миналия век започва поетапно реставриране. От 2015 г. в нея се помещава Музея за история на София.

Топ 5 на местата за снимки в София
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:21 0:00

Снимка с гвардейците и един вече несъществуващ паметник

Ако искате да поговорите с чужденци и не искате да губите време в търсене, отидете пред президентството. Там почти по всяко време някой се снима с гвардейците. Матю от Южна Африка споделя, че е впечатлен. “Определено бих препоръчал на хората да видят София”.

“Ротондата също им е супер интересна като нещо, което не се вижда всеки ден,” казва Десислава Станкова. В топ 5 на любимите места за снимки и селфи попадат Руската църква и НДК. “Паметникът на съветската армия също е много интересно място за чужденците, особено за тези, които идват от Западна Европа”. Free Sofia tour дори предлага специална комунистическа обиколка на София, която включва знакови места, свързани с комунистическото минало на столицата. Така туристите научават “какво е било от източната страна на желязната завеса”.

“Паметникът “1300 години България” беше едно от любимите им места за снимки, но вече няма как да се снимат там по разбираеми причини”, казва Десислава.

След дълги години дискусии, спорове с автора на монумента, през декември 2014 г. Столичният общински съвет реши архитектурно-монументалният комплекс да бъде преместен, а на неговото място да бъде възстановен мемориалът на загиналите войници от Първи и Шести софийски пехотен полк, който е бил на същото място преди построяването на „1300 години България“. През 2017 г. Паметникът окончателно отиде в историята.

  • 16x9 Image

    Ивайло Везенков

    Ивайло Везенков е журналист в Свободна Европа от 2019 до 2021 година. Завършил е Българска филология в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Първите си стъпки като журналист прави в радиото. Работил е в бТВ и Би Ай Ти. През 2016 и 2017 г. е стипендиант на Fulbright в Аризонския държавен университет. Специализирал е в CNN.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG