Връзки за достъпност

Извънредни новини

Мануела, която не иска да ѝ се обиждате с едно голямо НО


Мануела Попова
Мануела Попова

„Имам дефекти на сърцето, бъбреците и ръцете и съм родена без матка.“

„Как така си инвалид, а не си в количка?!“

Колко често в ежедневието ни се оказва, че сме жертва на различни реплики, които задават определени стереотипи? Само преди няколко месеца в центъра на София една жена бе бита, докато разхожда кучето си, защото прилича на гей.

Да се върнем обаче на момичето, което не е считано за инвалид, защото не е в количка. От малка тя е доброволец в множество организации и дълго време си мечтае за един проект – да разказва историите на хора, като нея, които често са определяни от другите по начин, който няма нищо общо с тях, само защото изглеждат по определен начин или правят определени неща.

Възможност пред нея се отваря благодарение на програма на Българския фонд за жените, целяща овластяване на жени и млади момичета, които най-често произхождат от малцинствени групи, имат даден тип заболявания, различна сексуална ориентация и др. Освен обучението, което получава, тя се впуска и в конкурс към програмата, за финансиране на личен проект, който впоследствие печели.

Така се ражда „Не ми се обиждай, но“ на Мануела Попова, която цели да промени ежедневната реч на хората спрямо тези, които са малко по-различни. Според младата жена реплики, като тази, която често е насочвана към нея, водят до системна дискриминация. Чрез снимки на хора, държащи репликите за тях, придружени от историите им ,тя иска да разбере откъде се поражда стереотипа, какво не е наред и, ако е възможно, да промени отношението.

„Когато всеки ден някой ти напомня колко си различен или колко си неспособен, или каквото и да е, започваш да се чувстваш неразбран, става ти наистина тежко“, казва Мануела.

Проектът вече бележи успех. По-малко от 24 часа след първата фейсбук публикация, с която фактически работата стартира, десетки хора се свързват с Мануела в социалните мрежи, разказвайки ѝ собствените си истории, изказват подкрепа за смелостта ѝ и изявяват желание да се присъединят към инициативата. Страницата, която е създадена само преди няколко седмици, вече се следи от повече от 4 хил. човека.

В проекта ще намерят място и по-забавни истории, в които няма да участват само жени, защото целта е да бъдат включени широк кръг от хора, с което да се покаже колко дълбок може да бъде всъщност проблемът. Планът е инициативата да продължи една година, като в това време да почват да се появяват и видеа, след което да бъде направена една изложба на всички, чиито истории са били разказани.

Мануела Попова е родена в Лясковец. Завършва връзки с обществеността в София и в момента се занимава с маркетинг и реклама в български стартъп.

  • 16x9 Image

    Николай Лавчиев

    Николай Лавчиев е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Учил е социология, журналистика и спортен мениджмънт. Интересува се от международна политика, енергетика и промените в съвременните общества.

XS
SM
MD
LG