Връзки за достъпност

Извънредни новини

САЩ наложиха втори пакет санкции на Русия заради отравянето на Скрипал


Втори пакет санкции срещу Русия подписа американският президент Доналд Тръмп заради отравянето на бившия двоен руски агент Сергей Скрипал и дъщеря му миналата година във Великобритания. Новите мерки ще действат от 19 август за срок от поне една година, съобщи в писмено изявление говорителката на Държавния департамент Морган Ортегас, цитирана от Франс прес.

По думите ѝ Вашингтон се противопоставя на всякакво подпомагане на Москва със заеми, финансова и техническа помощ от страна на международни финансови институции, ще ограничи достъпа на американските банки до пазара на руския държавен дълг и износа на редица видове стоки и технологии за Русия.

Основание за санкциите е американският закон от 1991 г. за премахване на химическите и биологическите оръжия. Те ще бъдат отменени при условие, че Русия демонстрира категорично пред международни инспектори, че няма да използва химическо оръжие в бъдеще.

В същото време Вашингтон въвежда редица изключения в рамките на втория пакет от санкции срещу Русия в банковия сектор и търговията, тъй като това ще бъде "в интерес на националната сигурност на САЩ". Ще бъдат отменени, например, ограниченията върху банкови кредити във всички аспекти, освен посочените в новите санкции забрани върху нерублевите облигации и кредити, отбелязва БТА.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG