Връзки за достъпност

Извънредни новини

Кристалина Георгиева е европейският кандидат да оглави МВФ


Кристалина Георгиева
Кристалина Георгиева

Кристалина Георгиева е кандидатът на ЕС за следващ управляващ директор на Международния валутен фонд (МВФ), решиха късно в петък финансовите министри от съюза.

„Чест е да бъда номинирана“, написа тя в профила си в Туитър с уточнението, че излиза в административен отпуск от поста на главен изпълнителен директор на Световната банка.

Световните медии не пестят суперлативи по адрес на Георгиева, описвайки я като опитен икономист и политик. Според германския бизнес всекидневник "Ханделсблат" българката е идеален кандидат да оглави МВФ.

Силно уважаван икономист, който пожъна аплодисменти за работата си в Световната банка. Ако през октомври бъде назначена, тя ще стане първият източноевропеец, оглавил фонда, отбелязва британският "Файненшъл таймс", цитиран от БТА.

Изборът й обаче бе съпътстван от ожесточени спорове между финансовите министри на ЕС и хаотична процедура на тайно гласуване по имейл, предава "Ханделсблат". От първоначалните петима кандидати в последния кръг на гласуването останаха само двама - Георгиева и холандецът Йерун Дейселблум.

Франция отдавна бе изразила силна подкрепа за българката, както и редица южноевропейски страни, решени да попречат на Дейселблум, който като председател на Еврогрупата наложи на еврозоната строг курс на икономии в периода на кризата. Германия, северноевропейските страни и социалдемократическите правителства, от друга страна, застанаха зад холандеца, допълва германският вестник.

Франция бе сред най-големите поддръжници на Георгиева, противопоставяйки се на съюзниците си в еврозоната Германия и Холандия, отбелязва "Файненшъл таймс". До 6 септември други страни също имат възможност да издигат кандидати за поста.

Великобритания не номинира кандидат, оспори процеса като цяло и се въздържа в гласуванията. Британският премиер Борис Джонсън обмисля да предложи бившия министър на финансите Джордж Озбърн, който според Лондон е евентуално компромисен кандидат, посочва "Файненшъл таймс". Друго име, което се споменава, е гуверньорът на Bank of England Марк Карни.

Подкрепата на САЩ също остава отворен въпрос, пише американският "Ню Йорк таймс". Има спекулации, че президентът Доналд Тръмп може да номинира американец за поста, отбелязва изданието и припомня интервю на министъра на финансите Стивън Мнучин от миналия месец, който заяви, че не е "абсолютна даденост", че начело на МВФ трябва да е европеец.

Макар така да гласи "джентълменското споразумение" за ръководството на фонда, тази неписана традиция е все по-силно оспорвана, най-вече от анбициозните страни с нововъзникващи пазари, пише "Ханделсблат".

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG