Връзки за достъпност

Извънредни новини

Десетки убити при две масови стрелби в САЩ


Полицията в Ел Пасо след залавянето на 21-годишния заподозрян за стрелбата в мол
Полицията в Ел Пасо след залавянето на 21-годишния заподозрян за стрелбата в мол

Най-малко 29-има души бяха убити при две последователни масови стрелби в САЩ, предадоха световните агенции в неделя. Първо, 20-има души бяха убити, а 26-има ранени в търговски център в Ел Пасо, Тексас. След това други деветима бяха убити, а 16-има ранени пред бар в Дейтън, Охайо.

За първата стрелба бе задържан 21-годишен бял мъж, а при втората стрелецът бе ликвидиран от полицията, съобщи Би Би Си. Според първончалната информация бял мъж открил огън с автоматично оръжие срещу чернокожи, но подробности засега липсват.

Властите в Тексас пък разследват версия за престъпление, извършено от омраза, след като в интернет се появи манифест, за който се предполага, че е написан от стрелеца от Ел Пасо, предаде Франс прес.

В него се заклеймява "нашествието" на латиноамериканци в Тексас и се прави препратка към нападението срещу две джамии в новозеландския град Крайстчърч, където бяха убити на 15 март 51 души. Ел Пасо е на границата с Мексико и 80% от 680-хилядното му население са латиноамериканци, посочва БТА.

Нападението бе извършено в търговски комплекс, където се помещават магазин "Уолмарт" и молът "Сиело виста". По думите на говорител на полицията в тексаския град в "Уолмарт" е имало между 1000 и 3000 клиенти в момента на атаката.

"Стрелбата в Ел Пасо, Тексас, е не само трагична, но е и акт на малодушие. Заставам зад всички в тази страна в осъждането на днешния ненавистен акт", написа американският президент Доналд Тръмп в профила си в "Туитър".

"Няма причини или извинения, които могат да оправдаят убийството на невинни хора", каза президентът и добави, че със съпругата му Мелания се молят за хората в Тексас.

Междувременно от българското външно министерство съобщиха, че няма данни за пострадали български граждани при стрелбата. При необходимост от съдействие сънародниците ни могат да се обадят на спешния номер 911 в САЩ, както и на телефоните на посолството във Вашингтон: (202) 387 0174; (202) 299 0273; (202) 483 1386.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG