Връзки за достъпност

Извънредни новини

Търговската война между САЩ и Китай в нова фаза


Примирието в търговската война межд САЩ и Китай приключи бързо и това предизвика сътресения по световните пазари, предаде "Ройтерс". Последствие от това е, че цената на петрола сорт "Брент" падна под 60 долара за барел.

Причината е първоначално наложеното решение на американския президент Доналд Тръмп да наложи 10% наказателно мито върху внос за 300 млрд. долара годишно. Това означава, че всичко, внасяно в САЩ от Китай, е обект на санкции от началото на следващия месец. Ставките на митата ще се вдигат постепенно до 25%.

Отговорът на Пекин бе, че страната остави националната валута да поевтинее до най-ниското си обменно равнище спрямо долара от 11 години насам. Тръмп веднага обвини Китай, че използва "манипулирането на юана" като средство в търговския спор.

Китайските власти отхвърлиха твърдението на президента от края на миналата седмица, че не са изпълнили договорката да купуват повече американски земеделски стоки. Това бе в основата на новите мита. Китайската страна обяви, че обвиненията са безпочвени и публикува данни, че в периода 19 юли - 2 август е купила 130 000 тона соя, 120 000 тона сорго, 60 000 тона зърно, 40 000 тона свинско месо и продукти и 25 000 тона памук от САЩ, както и хиляди тонове други земеделдси продукти.

Междувременно американският президент обвини Китай, че извършва валутни манипулации, а отговорът на Китай дойде през официалния вестник на комунистическата партия, който твърди, че САЩ “умишлено унищожават международния ред”.

По борсите поскъпнаха активи като правителствените облигации, златото или японската йена.

Цените на петрола отново се устремиха надолу - за трети път тази година - сред очаквания за намалено заради търговската война търсене. "Брент" падна малко след 20 часа българско време в понеделник до $59.86 за барел, след което се върна малко над $60.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG