Връзки за достъпност

Извънредни новини

Спецпрокуратурата освети "приятелски отношения" между Гешев и съдружник на Ваклин


Иван Гешев
Иван Гешев

Единственият кандидат за главен прокурор Иван Гешев е в приятелски отношения със съдружник на основния свидетел по делото срещу бившата кметица на "Младост" Десислава Иванчева – Александър Ваклин.

Именно Гешев ръководеше показната акция по задържането на Иванчева и нейната заместничка Биляна Петрова, продължила над 7 часа в центъра на София, а по това време беше шеф и на спецпрокуратурата.

"Иван Гешев се познава от дълги години с (Марио) Кърковски и двамата са в приятелски отношения". Такъв извод е записан в постановлението на Апелативната спецпрокуратура, с което се потвърждава отказа на първата инстанция да образува разследване по сигнал на гражданско движение БОЕЦ.

Постановлението, с което Апелативната спецпрокуратура потвърждава отказа на първата инстанция да образува разследване по сигнала на БОЕЦ
Постановлението, с което Апелативната спецпрокуратура потвърждава отказа на първата инстанция да образува разследване по сигнала на БОЕЦ

Движението искаше да бъде установено дали Гешев е използвал служебното си положение, за да облагодетелства жената, с която живее – Детелина Ханчева, тъй като тя има бизнес отношения с Марио Кърковски, който е съдружник на Ваклин.

"Същевременно в материалите по преписката липсват каквито и да е данни или индиция Иван Гешев да е използвал служебното си положение при формиране продажните цени на закупените от Ханчева недвижими имоти", аргументират се обаче разследващите.

Според публикации конкубината на Гешев е свързана с Кърковски, който пък от своя страна има общи фирми с Ваклин. Пред "Капитал" Ваклин казва, че реалното му сътрудничество с Кърковски приключва през 2009 г., а след това остава само на хартия. Проверка обаче показва, че съвместното им дружество за продажба на недвижими имоти "София Централ Б" продължава да извършва дейност до април 2018 г. До тогава те са и съакционери в дружеството "МС Консулт 2004", което е отчело дейност за 2017 г.

Ханчева пък държи 25% от собствеността в учредената през 2013 г. фирма ОТЕА ООД. Такъв дял има и дружеството "М Консулт 95" ЕООД с управител Кърковски. От 2014 до 2017 г. Детелина Ханчева придобива няколко имота от друга фирма – "МС Консулт 2010", чийто управител е отново Марио Кърковски. По този повод пред "Дневник" Гешев отказа да коментира "лични въпроси".

Както спецпрокуратурата, така и горната й инстанция отказаха да се занимават със случая. Но в постановлението на Апелативната спецпрокуратура е записан изводът, че самият Гешев и Кърковски са в приятелски отношения от години.

„Връзката между жената, с която Гешев живее и съдружника на Ваклин, а чрез него и със самият Ваклин е скандална, защото именно Гешев е главно действащо лице при ареста на Иванчева и Петрова. А Ваклин не е само свидетел, а е и пряко заинтересована страна, тъй като той твърди, че са засегнати негови бизнес интереси и строителни намерения“, казват в своя позиция от ГД БОЕЦ.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG