Връзки за достъпност

Извънредни новини

Борбата с микропластмасите е възможна. Проектът на тийнейджъра Фион Ферейра


18-годишният Фион Ферейра от Балидехоб, Ирландия
18-годишният Фион Ферейра от Балидехоб, Ирландия

Фион Ферейра е 18-годишен младеж от Балидехоб, Ирландия. Макар че току що е завършил средното си образование в Schull Community College, той вече е спечелил 12 научни награди, а малка планета е кръстена на негово име от MIT Lincoln Laboratory.

В края на юли Фион спечели последното издание на престижното състезание за ученици от 13 до 18 години Google Science Fair. Журито го предпочете измежду 24-има финалисти от цял свят.

Ферейра взе голямата награда от 50 000 долара с проекта си за премахване на микроскопични пластмасови частици (с диаметър под 5 мм) от водата. Такива се използват най-вече в сапуни, душ гелове и ексфолианти за лице. Срещат се и в някои пасти за зъби и почистващи абразиви.

Рибите и други диви животни погрешка поемат микропластмасите и така изкуствените частици попадат в много храни, предназначени за хората. Въпреки това към момента нито една европейска държава не наблюдава и пречиства отпадните води от микропластмаси. Ирландия обаче планира да въведе законова забрана за продажба, производство, внос и износ на продукти, съдържащи такива частици.

18-годишният Фион Ферейра използва метод с ферофлуиди (магнитни наночастици, скрепени от носеща течност), с който при 1000 теста успява да премахне 87% от микропластмасите във водни проби.

По думите му "използваният метод е най-ефективен върху влакна, отделени при машинно пране и най-малко ефективен върху полипропиленовите пластмаси". Ферейра е убеден, че благодарение на идеята му може да бъде създадена "основа на ефективен начин за извличане на микропластмаси от вода", която впоследствие да се използва в индустрията.

Миналия месец Фион успешно положи изпити за завършване на Schull Community College в Ирландия и предстои да продължи образованието си в университет в Холандия. Тийнейджърът работи като куратор в Schull Planetarium, свободно говори три езика и свири на тромпет.

  • 16x9 Image

    Борис Митов

    Борис Митов е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Има над 15 години опит като съдебно-криминален репортер. Следил е работата на службите за сигурност и съдебната система в различни медии, сред които БТА, "Сега" и "Медиапул".

XS
SM
MD
LG