Връзки за достъпност

Извънредни новини

Чумата по свинете достигна Западна България. Заразата може да не се овладее и догодина


Първи случай на африканска чума по свинете е регистриран в Югозападна България. Той е открит в ловно стопанство "Искър", Самоковско, съобщи директорът на Югозападно държавно предприятие Дамян Дамянов, цитиран от Агенция "Фокус".

В края на миналата седмица е бил намерен трупа на дива свиня. Взетата проба от умрялото животно е потвърдила наличието на африканска чума.

"В момента сме ограничили достъпа в стопанството, като там могат да влизат само служителите му. Предприели сме необходимите мерки с цел ограничаване на заболяването, една от които е интензивен отстрел на диви свине. От животните взимаме необходимите проби и ги носим за изследване, за да видим каква е динамиката на заболяването", казва Дамянов.

Преди ден агенцията за безопасност на храните започна проверки дали стопаните на домашни прасета в областите с огнища на чума са извършили доброволно умъртвяване на животните.

Междувременно недоволството от собственици на домашни прасета в някои райони на страната не стихва. Четвърти ден продължава блокадата на главния път Сливен - Ямбол в района на село Крушаре.

Най-голяма съпротивата е в незаконни ферми, в които се гледат свине майки за нерегламентирана стопанска и развъдна дейност, коментира в София земеделският министър Десислава Танева. По думите ѝ пикът на заболяването е именно през юли и август.

Междувременно директорът на Института по микробиология към БАН д-р Христо Найденски обаче прогнозира пред БНР, че е напълно реалистично "и следващата година у нас да не може да се овладее африканската чума по свинете и стопаните да не могат да закупят здрави прасета за отглеждане".

Той уточни, че срокът от шест месеца след изтичане на заразата, коментиран по-рано от министър Танева, след който стопаните ще могат да възстановят стопанствата си, е "доста отдалечен във времето".

"Този срок от шест месеца тече след последния случай на обявяване на огнище. Засега такава предпоставка няма. Епизоотичният процес напредва. Границите, ареалът, териториалното разпространение, броят на животните напредват, така че тези шест месеца са доста отдалечени във времето."

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG