Връзки за достъпност

Извънредни новини

Само за юли Бразилия унищожи гори с големината на Люксембург


Обезлесяването в Бразилия се е увеличило с около 67% от началото на тази година досега. Това сочат данни на Националния институт за космически изследвания, съобщи БТА, цитирайки "Ройтерс".

Системата за наблюдение е отчела унищожаването на 2255 квадратни километра от Амазонската гора само през юли. Това е почти колкото площта на Люксембург и три пъти повече от обезлесената площ през юли 2018 г. От началото на годината са унищожени 4699 кв. км.

Бразилският президент Жаир Болоснаро яростно критикува данните на института и уволни в петък неговия ръководител, отбелязва агенция "Ройтерс".

Амазонската гора е най-голямата тропическа гора в света, "крепостна стена" срещу глобалното затопляне. Тя често е наричана "белият дроб на света" заради големите количества въглероден диоксид, които поглъща.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG