Връзки за достъпност

Извънредни новини

Американският посланик в Москва напуска поста и се връща в САЩ


Джон Хънтсман посланикът на САЩ в Москва в оставкац
Джон Хънтсман посланикът на САЩ в Москва в оставкац

Посланикът на САЩ в Москва Джон Хънтсман подаде оставка от поста си след само 2 години служба в Русия.

Според редица медийни публикации Хънтсман е поискал да се върне в родината си и да се кандидатира за политически пост в щата Юта. По данни на Асошиейтед прес Хънтсман дори е търсил жилище в щата, което засилва спекулациите, че може да се кандидатира за губернатор.

Решението на посланик Хънтсман идва в период на силно обтегнти отношения между Москва и Вашингтон. Той бе номиниран от президента Доналд Тръмп през 2017 г., няколко месеца след като специалният прокурор Робърт Мълър бе започнал разследването си за руска намеса в американските избори от 2016 г.

Според бившия посланик на САЩ в Казахстан Уилям Кортни разследването на Мълър, обвиненията срещу Кремъл, както и последвалите допълнителни санкции, които Конгресът наложи срещу Русия и нейни граждани, кризата в Украйна, както и влошаването на руската икономика и засилващото се недоволство срещу управлението на Владимир Путин, до голяма степен са ограничили Хънтсман във възможностите му за поддържане на стабилни дипломатически отношения.

Ръководството на американската мисия в Москва е третото назначение в чужбина за Хънтсман. В периода 1992-1993 г. той е посланик в Сингапур, а през 2009-2011 изпълнява тази роля в Китай. Между 2004 и 2009 г. той е губернатор на Юта, като печели изборите 2 пъти.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG