Връзки за достъпност

Извънредни новини

Цацаров разпореди проверка на БАБХ по разследването на Генка Шикерова


27 огница от африканска чума по свинете са потвърдени в България за последния месец.
27 огница от африканска чума по свинете са потвърдени в България за последния месец.

Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) ще бъде проверена за сключените от нея договори за изгаряне на животински отпадъци.

Главният прокурор Сотир Цацаров е наредил на специализираната прокуратура незабавано да изземе и анализира документите, описани в разследването на освободената от Нова телевизия журналистка Генка Шикерова. Както стана ясно, медията бе отказала да излъчи материала, озаглавен "Война на трупове".

Предстои разследващите да изземат документите по обществената поръчка на БАБХ за обезвреждане на животински отпадъци, обявена през 2017 г. Обект на проверка ще бъде прякото договаряне за мобилни инсинератори през 2018 г., извършените плащания и дейността на изпълнителите, описани в разследването на Шикерова.

Спецпрокуратурата ще се запознае и с указанията на държавната агенция за унищожаването на труповете на умъртвените заради африканската чума по свинете, за да разбере защо труповете се загробват, а не се изгарят.

Генка Шикерова и Антикорупционният фонд публикуваха в сряда разследването си, според което почти 30 милиона лева са изхарчени от БАБХ за обезвреждане на животински трупове от март 2018 г. досега. Парите отиват само в две фирми, на които е платено за рекордни количества обработена трупна маса, и то с мобилни инсинератори, чийто капацитет е в пъти по-нисък от този на екарисажите.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG