Връзки за достъпност

Извънредни новини

Без жени на стадиона в Иран? ФИФА не харесва това


Техеран, Ноември 2018 г.
Техеран, Ноември 2018 г.

Забраната жени да посещават футболни мачове в Иран предизвика напрежение между страната и световната футболна централа. От ФИФА дори заплашиха с налагане на санкции.

“Със сигурност не е работа на ФИФА дали жените ще бъдат сред феновете на стадиона, или не”, реагира главният прокурор Мохамед Монтазери.

Той попита откога футболната организация се интересува от жените в Иран, “които ще бъдат лишени от благословията да гледат мач.”

“Жените заслужават да гледат футбол”, коментира президентът на ФИФА Джани Инфантино, “защото го дължим на всички жени по света и защото такива са принципите на ФИФА”.

Според правилата на организацията, ако Иран не вдигне забраната, страната може да бъде лишена от право на участие в световните квалификации за Мондиала в Катар през 2022 г.

Ограничението жени да посещават стадиони е в сила след Ислямската революция през 1979 г. Целта е да не бъдат в присъствието на фенове от мъжки пол.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG