Връзки за достъпност

Извънредни новини

ООН: Затоплянето на въздуха над сушата е два пъти по-бързо от останалата част от планетата


Затоплянето на въздуха над сушата става два пъти по-бързо, отколкото над световния океан. Това се казва в доклада на Панела по климата на ООН, най-авторитетното консултативно тяло по климатичните промени. Докладът, подготвян от 107 учени от 52 страни в продължение на две години, беше огласен в сряда в Женева.

Температурите на земната повърхност са се увеличили с 1.53 градуса по Целзий в сравнение с прединдустриалната епоха, докато тези над океана за същия период са нараснали с 0.87 градуса. Причината за това учените откриват в невъзможността на Земята да усвоява толкова много топлина. Според тях това затопляне ще засили горещите вълни и засушаването.

В доклада на ООН се отбелязва, че промени в начина на хранене и намаляване на хранителните отпадъци могат да имат значителен ефект върху глобалните въглеродните емисии. Ако целият свят се откаже от консумацията на месо, например, това ще намали въглеродните емисии с около 8 милиарда тона годишно - колкото са всички СО2 емисии, произвеждани от САЩ и Индия всяка година.

Промени в хранителния режим имат потенциалa за намаляване на емисиите с от 0.7 млрд. тона годишно (ако малка част от населението на планетата продължи да яде месо) до 8 млрд. тона. Хранителните отпадъци се изчисляват на между 8 и 10% от произвежданите от човечеството емисии годишно.

Около една трета от произвежданите храни се изхвърлят. Намаляването на тези загуби ще намали въглеродните емисии и ще подобри сигурността на храните, заключава още докладът на ООН.

Запазването на начина на хранене на човечеството ще изисква повече обработваема земя и вода и ще създава повече емисии, смята Дебра Робъртс, която е сред авторите на документа.

“Балансирани диети, даващи предимство на растителни храни като зърнени култури, зеленчуци и плодове, както и устойчиво произведени месни храни, са основните начини за адаптиране и за намаляване на климатичните промени”, коментира тя при представянето на доклада.

Авторите му смятат, че по-добро управление на земята може да допринесе за справяне с климатичните промени, но няма да е достатъчно. Намаляване на въглеродните емисии във всички сектори ще е необходимо, за да се задържи затоплянето под 2 градуса, и дори до 1.5 градуса.

Новите научни констатации идват на фона на нарастваща загриженост от климатичните промени при все по-видимите сигнали за затопляне на Земята, отбелязва британското издание “Файненшъл таймс”.

Моментът за предприемане на политически решения за намаляване на въглеродните емисии назрява особено в Европа, където западноевропейските държави наскоро се ангажираха да достигнат нетно неутрална икономика до 2050 г. Европейският съюз обаче не успя да се ангажира с каузата заради опозицията на няколко държави от Централна и Източна Европа, оглавявани от Полша, които смятат, че мерките за постигане нулева въглеродна икономика са прекалено скъпи.

Новоизбраният председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен се ангажира в първите 100 дни след заемането на поста да предложи създаването на фонд, от който да се финансират мерки за намаляване на въглеродните емисии и създаване на енергийно чиста икономика.

  • 16x9 Image

    Йовка Димитрова

    Йовка Димитрова е работила 17 години във в. “24 часа” преди да замине като кореспондент на вестника в Брюксел през 2007 г. Сътрудничила е на bTV, BIT, dnes.bg и други издания по теми, свързани с функционирането на Европейския съюз. Намира логика в сложните европейски процедури и чар в бюрокрацията, която ги прилага.

XS
SM
MD
LG