Връзки за достъпност

Извънредни новини

Взрив в руска военна база, поне двама са загинали


Семейство наблюдава експлозията на муниции във военните складове край град Ачинск в понеделник
Семейство наблюдава експлозията на муниции във военните складове край град Ачинск в понеделник

Поне двама души са загинали, а други шестима са ранени при експлозия в руска военноморска база, съобщи Би Би Си. Жертвите са цивилни, уточни руското военно министерство, а сред ранените има и военни. Пострадалите са настанени в болница с различни по тежест травми, уточнява агенция ТАСС, според която ранените са четирима.

Експлозията е станала по време на изпитания на ракетен двигател, съобщиха руските власти. При взрива не са изпуснати опасни вещества или радиация. Според Ройтерс обаче местните власти съобщават за кратко изпускане на радиация след експлозията.

„По време на изпитание на течен реактивен двигател е произведен взрив и изделието е изгоряло”, се казва в съобщението на руското министерство на отбраната.

Според агенция Интерфакс ранените са служители на Министерството на отбраната и на фирмата, разработваща двигателя. Инцидентът е станал на военен полигон в северната Архангелска област, край град Северодвинск.

Според губернатора на областта Игор Орлов не се налага евакуация на населението, но на мястото е изпратена военна авиация да обезопаси района. В понеделник склад с боеприпаси за военноморските сили се взриви край град Ачиск, Красноярска област. 11 души бяха ранени. Радио Свобода съобщи днес, че експлозиите продължават и в четвъртък и хората от околните села, на които беше позволено да се завърнат, отново се готвят за евакуация.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG