Връзки за достъпност

Извънредни новини

Собственикът на "ТАД Груп" Иван Тодоров влиза отново в ареста


Иван Тодоров (в средата) на влизане в апелативния спецсъд

Апелативният специализиран съд определи най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража” на собственика на „ТАД груп” Иван Тодоров, обвиняем като подбудител на хакерската атака срещу НАП.

Досега Тодоров, който се върна доброволно в България, беше на свобода срещу гаранция от 100 000 лева. Според втората инстанция обаче разследващите са представили нови доказателства, от които може да се направи предположение, че той е опасен за обществото.

Компанията на Тодоров „ТАД Груп” е сочена от прокуратурата като вероятен извършител на хакерската атака в базата данни на НАП, при която в интернет бяха публикувани личните данни на над 5 милиона български и европейски граждани.

Като основание за исканото задържане прокуратурата е представила нови данни и експертизи от камерите във фирмата, според които Тодоров пряко е контролирал дейността на служителите си, сред които Кристиян Бойков, обвинен като пряк извършител на хакерската атака.

Апелативният спецсъд обаче отказа да разпита Бойков, който дойде на съдебното заседание с адвоката си. Според защитничката на Тодоров - Ина Лулчева, магистратите неправилно са тълкували част от доказателствата и с решението си са удволетворили обществените очаквания, съобщи БТА.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG