Връзки за достъпност

Извънредни новини

АЕЖ: Държавното обвинение опитва да цензурира критични медии


Всекидневните атаки от страна на държавното обвинение, Прокурорската колегия на ВСС и съсловната организация на обвинителите срещу медии, проявяващи критично отношение към безалтернативната номинация на Иван Гешев за главен прокурор, "будят недоумение, но са и опасен опит за налагане на цензура".

Това заявяват от Асоциацията на европейските журналисти в България (АЕЖ) в своя позиция във връзка с последните публични изяви на ръководството на прокуратурата, подкрепени от становище на Прокурорската колегия на съдебния съвет.

"Като оставим настрана факта, че подобен истеричен стил на комуникация не подхожда на сериозна институция, още по-малко на прокуратурата, искаме да обърнем внимание, че опитът да се накарат критичните медии да замълчат никак не е безобиден и представлява опасност за демокрацията в страната", отбелязват от организацията.

АЕЖ обръща внимание, че призивът на кадровиците в съдебната власт дебатът около избора на главен прокурор да се води с "добронамерен тон" и медиите да проявяват "толерантност", за да може гражданите сами да си направят изводи за качествата на Гешев, "показва дълбоко неразбиране на ролята на журналистиката и изобщо на философията на демократичното устройство на държавата".

"Това, че медийни групи, близки до властта, непрестанно величаят силните на деня, громят всички техни критици и единственият начин представител на управлението да попадне под критиката им, е ако загуби позиции, не означава, че ролята на медиите е да венцеславят хората с власт. Напротив, фактът, че една от най-важните позиции в държавата ще бъде заета без елемент на състезателност – след посочване на един-единствен кандидат, би трябвало да е силен стимул за всяка една уважаваща се медия за разследвания, коментари и анализи, във връзка с кадровата политика в прокуратурата", категорични са от асоциацията.

Оттам дори предлагат на държавното обвинение да организират "специални обучения за прокурори по медийна грамотност".

"Асоциацията е разработила специални модули, чрез които участниците се запознават с ролята на медиите, проверка на достоверността на информацията, разбиране на начина на журналистическата работа с източници и т.н. Смятаме, че това знание ще бъдe полезно за представители на Прокуратурата на Република България и сме готови да го споделим с тях, в името на обществения интерес", завършва позицията на АЕЖ.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG